h
Verkiezingsprogramma 2018-2022

Zorg en Welzijn

Onze visie

Mensen die aangewezen zijn op zorg moeten kunnen rekenen op laagdrempelige zorgvoorzieningen. Ziek of hulpbehoevend zijn is geen keuze en zorg moet daarom voor iedereen beschikbaar zijn, ongeacht leeftijd of achtergrond.

In Amstelveen zien we dat sinds de gemeente in 2015 taken op het gebied van zorg heeft overgenomen van de rijksoverheid er elk jaar geld overblijft. Dat komt niet doordat in Amstelveen in twee jaar tijd iedereen veel gezonder is geworden. De voornaamste reden is dat mensen afzien van zorg, omdat ze het te duur vinden of omdat ze de wijze van aanvragen té ingewikkeld vinden. De SP wil voorkomen dat er een tweedeling ontstaat tussen mensen die goede zorg kunnen betalen en mensen die weinig of geen zorg krijgen door te hoge eigen bijdragen en ingewikkelde aanvraagprocedures.

De meeste zorg of hulp wordt pas verleend nadat er een indicatie is afgegeven. Deze indicaties worden afgegeven door WMO-ambtenaren of door een instelling als het CIZ. De SP is van mening dat indicaties het beste door de zorgprofessionals kunnen worden afgegeven. De onnodige bureaucratie in de zorgsector moet worden gestopt, opdat geld voor de zorg ook daadwerkelijk aan de ouderen, zieken en gehandicapten besteed wordt. Zorg is geen product maar een noodzakelijke voorziening voor mensen die dat hard nodig hebben.

De SP wil:

  • Afschaffing van de eigen bijdrage voor WMO-voorzieningen

  • Geen onnodige bureaucratie.

  • Eenvoudige aanvraagprocedures voor WMO-voorzieningen en een snellere afhandeling van de aanvragen.

  • Indicatiestelling door zorgprofessionals

  • Levensloopbestendige bouw van woningen in álle sectoren, dus ook in de sector sociale woningbouw. Speciale aandacht hiervoor in de zogenaamde woon-servicezones.

  • Bij alle te bouwen projecten rekening houden met het VN-verdrag van juli 2016 inzake de rechten van mensen met een beperking.

  • Ontschotting door het mogelijk maken van bieden hulp bij het huishouden in combinatie met wijkverpleging door dezelfde zorgverlener.

  • Stoppen met aanbesteden in de zorgsector.

Onze visie op welzijn

In alle wijken van Amstelveen zijn de wijkcentra de belangrijkste ontmoetingsplek voor de wijkbewoners. Daar gaan ze naartoe voor een kopje koffie en een praatje, maar ook voor sportieve of creatieve cursussen en workshops. De activiteiten in de wijkcentra bevorderen de sociale samenhang en zijn een belangrijke laagdrempelige voorziening in de wijk voor mensen van alle leeftijden.

In Amstelveen kun je er haast niet omheen, want de slogans vliegen ons om de oren. Was het een paar jaar geleden nog ‘De burger aan zet’ nu is dat
‘Mensen maken Amstelveen’.

Mooie slogans, maar het veronderstelt dat iedereen in Amstelveen voldoende zelfredzaam is om zijn eigen welzijn vorm te geven. Het idee is dat je met wat vrienden in de buurt een idee ontwikkelt om vervolgens samen met die  vrienden een leuke buurtactiviteit organiseert. Activiteiten moeten door de mensen zélf worden georganiseerd, eventueel met ondersteuning door een wijkcoach. Er mag vooral niét aanbod-gericht te werk worden gegaan.

Het resultaat van bovenstaande is dat er nu groepen aan de kant staan die niet in staat zijn om voor zichzelf op te komen om iets te organiseren. Mensen die hun handen vol hebben aan hun gezin, aan het zoeken naar een betaalde baan of aan het behalen van een inburgeringsexamen. Ook deze  mensen willen graag andere mensen ontmoeten of graag met anderen iets leuk doen dat niet te veel kost. Maar omdat de wijkcentra geen aanbod meer mogen doen vallen ze buiten de boot.

We zien dat er in Amstelveen goede initiatieven zijn op het gebied van ouderenwelzijn. Voorbeelden hiervan zijn de ontbijten en lunches die door wijkbewoners worden georganiseerd. Maar we zien ook dat er voor kinderen van ouders met een krappe beurs nauwelijks iets van de grond komt. Ook de mensen met een migratieachtergrond hebben het moeilijk. De SP is van  mening dat deze doelgroepen actief benaderd moeten worden, aangezien ze nog té onbekend zijn met de wijkcentra, wijkcoaches en dat in deze gevallen mag worden afgeweken van het strakke ‘burgers aan zet’ principe.

Vrijwilligers in de wijkcentra zijn van groot belang. Zij zijn het die in de verschillende ruimtes tafels en stoelen klaarzetten of aan de bar de consumpties verzorgen. Zij verdienen goede ondersteuning door professionals. Hiervoor moet dan ook ruimte zijn in de formatie van de professionals.

 

De SP wil:

  • In elke wijk een modern, laagdrempelig wijkcentrum. Alleman en het Pluspunt moeten daarom zo snel mogelijk worden  gemoderniseerd op basis van de wensen van de buurtbewoners.

  • Goede professionele ondersteuning van de vrijwilligers in de wijkcentra

  • Wekelijkse activiteiten voor kinderen in de basisschoolleeftijd en jonge tieners tot 14 jaar.

  • Ophouden met star blijven vasthouden aan het principe dat mensen
    zelf hun eigen activiteiten moeten organiseren, door voor bepaalde
    groepen activiteiten aan te bieden.

U bent hier