h

FRAUDEJACHT OP MENSEN IN DE BIJSTAND

16 november 2021

FRAUDEJACHT OP MENSEN IN DE BIJSTAND

Het moet afgelopen zijn met de misplaatste fraudejacht naar mensen met een bijstandsuitkering. Ook in Amstelveen blijkt dat er al jarenlang, zonder dat mensen dit wisten, kruisjes achter namen van mensen met een uitkering worden geplaatst.

Burgerraadslid Wil Roode: "De SP heeft via een WOB-verzoek stukken in handen gekregen over de dienst Werk en Inkomen. In een van die stukken staat te lezen over jarenlange fraudemeldingen. Ik vroeg mij meteen af hoe dit al die tijd heeft kunnen gebeuren."

Een commercieel bedrijf blijkt fraudesignalen door te geven aan de gemeente. Het gaat om het re-integratiebedrijf Matchez dat mensen met bijstandsuitkering zou moeten helpen om werk te vinden. Dit bedrijf doet dit al jaren zonder dat de gemeente dit heeft besproken met de gemeenteraad en nog erger, ook niet met de werkzoekenden die voor hulp aankloppen bij de gemeente.

Wethouder van Ballegooijen heeft onlangs nog een persbericht doen uitgaan dat het boekje Rechten en Plichten in januari 2022 meer over rechten zal gaan dan in het oude boekje waar het vooral ging om plichten.

Wil Roode: "In het oude boekje rechten en plichten staat nergens, dat als je wordt doorgestuurd naar Matchez zij eventuele fraudesignalen over jou naar de gemeente  doorsturen. Op de website van de gemeente is deze informatie evenmin te vinden. De SP weet dat Matchez gaat stoppen met re-integratiewerkzaamheden, maar door zal gaan met een nieuw bedrijf waar de gemeente nu ook al zaken mee doet. Dat is het bedrijf You Taal en met dezelfde medewerkers van Matchez die nu al  jarenlang fraudesignalen doorgeven aan de gemeente."

De SP heeft schriftelijke vragen gesteld over deze fraudejacht naar bijstandsgerechtigden die in de veronderstelling zijn dat zij hulp krijgen om werk te vinden. De SP wil dat de wethouder verantwoording aflegt over deze misplaatste fraudejacht door mensen die gespecialiseerd zouden moeten zijn in het zoeken naar werk voor mensen met een uitkering. Blijkbaar hebben ze een dubbele pet op en vindt het college dit normaal.

Iedereen kan in de problemen komen en aankloppen voor een uitkering. Mensen die een beroep doen op de gemeente en op zoek zijn naar werk. Maar blijkbaar worden deze mensen beschouwd als potentiële fraudeurs. De gemeente moet als overheid volledig transparant zijn en dat is zij niet in Amstelveen. Daarom wil de SP opheldering over de rol van een extern commercieel re-integratiebedrijf bij de fraudejacht op mensen in de bijstand.

U bent hier