h

SP: Problemen met Leerlingenvervoer

9 september 2021

SP: Problemen met Leerlingenvervoer

Foto: SP

De SP Hulpdienst heeft meerdere meldingen gekregen van ouders waarvan de kinderen thuis zitten in plaats van op school in Amstelveen. Het gaat hierbij om kinderen die vanwege speciale omstandigheden met taxivervoer van huis naar school worden gebracht.

Wil Roode: (burgerraadslid SP) “Toen we van vier verschillende ouders hoorden dat hun kinderen niet waren opgehaald om naar school te gaan dachten we nog aan een opstartprobleem. Mijn collega Marina Casadei heeft direct contact opgenomen met de wethouder en het zou inderdaad gaan om een opstartprobleem. Maar nu horen we dat er nog steeds kinderen thuis blijken te zitten dus ben ik gelijk gaan bellen met partijen. En wat blijkt? De gemeente heeft in de zomervakantie een contract met een taxibedrijf stopgezet, vanwege aanbesteding is de gemeente in zee gegaan met een ander taxibedrijf. En laat nu dit bedrijf een ‘stop op het verwerken van aanvragen’ van de gemeente te hebben ingevoerd.”

Ouders zitten met hun handen in het haar. Broertjes en zusjes gaan wel naar school en deze kinderen mogen niet. Soms mogen/kunnen ze niet alle dagen. In juni was al bekend dat de vervoerder zou wisselen en er zijn eisen bij de aanbesteding gesteld waardoor alleen de prijs telde en volgens de gemeente een nadere vergelijking van kwaliteit niet noodzakelijk was. Desondanks zijn er nu problemen en over de overgang zijn ouders niet goed geïnformeerd.

Wil Roode: ‘We hebben al gehoord dat er zelfs al een school is die de leerplichtambtenaar gaat inschakelen. Het moet niet gekker worden, de gemeente verandert in de zomer een contract en is in zee gegaan met een vervoerder die het leerlingenvervoer niet aan kan. Dit terwijl de ouders niet geïnformeerd zijn over een andere vervoerder. De oplossing is bijvoorbeeld dat de gemeente deze ouders had moeten compenseren en de kinderen met een particuliere taxi had moet laten vervoeren. Dit aanbod had direct moeten worden opgepakt en uitgevoerd. Maar niets van dit al, de gemeente heeft alleen ouders gebeld dat er problemen zijn met de vervoerder, de kinderen hebben het nakijken.”

Inmiddels hebben de SP ook berichten bereikt dat een kind niet opgehaald is van school. Er gaat van alles mis, en gemeente, scholen en vervoerder zijn vooral druk met het wijzen naar elkaar i.p.v. zorgen dat kinderen op tijd op school komen.

De SP heeft schriftelijke vragen ingediend om opheldering te vragen aan wethouder Berkhout van Onderwijs.

U bent hier