h
Verkiezingsprogramma 2018-2022

Migratie en Integratie

onze visie

In onze gemeente kennen we drie soorten migranten: vluchtelingen met een
verblijfsstatus, expats en arbeidsmigranten. Met name het nieuws over de vluchtelingen en de expats lezen we regelmatig in de lokale media. Vooral  over de statushouders is nogal wat te doen. Niemand verlaat zijn land en alles wat hij daar heeft opgebouwd voor zijn plezier. Mensen die vluchten  gaan een onzekere toekomst tegemoet in een land waarvan ze de taal en de gebruiken niet kennen.

Sinds de vorige gemeenteraadsverkiezingen zijn er door oorlogen in landen als Syrië en Eritrea veel vluchtelingen naar West-Europa gekomen. Ook in Amstelveen zijn deze vluchtelingen met een verblijfsstatus gehuisvest. Het is belangrijk dat deze statushouders zich welkom voelen in onze gemeente en er een nieuw bestaan kunnen opbouwen voor zichzelf en hun gezin. Daarom is het heel belangrijk om de statushouders te stimuleren om de Nederlandse taal zo goed mogelijk te leren. Spreekvaardigheid kan worden opgedaan in een Nederlandstalige werksituatie of door middel van vrijwilligerswerk.

Er zijn de afgelopen jaren veel vluchtelingen gehuisvest in Amstelveen. Omdat zij nog geen inkomen uit werk hebben en een uitkering van de gemeente ontvangen hebben zij een minimum inkomen. Gezinnen van statushouders worden daarom gehuisvest in sociale huurwoningen. In Amstelveen zijn de wijken Groenelaan, Keizer Karelpark en  Bankras/Kostverloren de wijken met de meeste sociale huurwoningen. De SP ziet graag dat er meer spreiding komt over heel Amstelveen, wat nodig is voor een betere integratie.

Ook de statushouders willen graag werken. Maar dat werk mag hun inburgering niet in de weg staan. Dit betekent dat de werktijden moeten aansluiten bij het lesrooster van de inburgering. Er moet daarnaast ook voldoende tijd zijn om huiswerkopdrachten te maken en afspraken te maken met bijvoorbeeld de taalvrijwilliger. Re-integratie bedrijven die statushouders verwezen krijgen hebben de taak om goede begeleiding te geven, opdat het beoogde werk ook past bij de persoon die is verwezen.

In de wijkcentra meer activiteiten ontplooien om samen met statushouders te ondernemen. Vanwege hun taalachterstand zullen initiatieven in deze richting moeten komen van de Amstelveners die hier al langere tijd wonen. Scholen kunnen ouders ook betrekken door familieleden te vragen als vrijwilliger mee te helpen bij schoolactiviteiten.

Taalklassen voor kinderen van statushouders moeten er in alle wijken zijn, zodat er een goede aansluiting is op het schoolrooster.

Onze gemeente is trots op het grote aantal expats dat zich binnen de
gemeentegrenzen heeft gevestigd. Er wordt maar al te vaak voorbijgegaan aan het feit dat ook de expats in Amstelveen het zwaar hebben. Ze hoeven weliswaar niet in te burgeren, maar lopen wel aan tegen zeer hoge  huisvestingskosten. Expat gezinnen die de helft van hun inkomen betalen aan huur is geen uitzondering. Kinderen naar de internationale school sturen is lang niet altijd financieel haalbaar. De SP is van mening dat de gemeente hier oog voor moet hebben en moet zorgen dat de belemmeringen die de expats ondervinden in de gemeente op de verschillende leefgebieden worden weggenomen.

 

De SP wil:

  • Dat verplichtingen voortvloeiend uit de participatiewet, zoals verplicht werken in de eerste de beste baan die wordt aangeboden,
    ondergeschikt worden gesteld aan de inburgeringsverplichting.

  • Meer aandacht voor de vaardigheden en kwaliteiten van de
    statushouders en daarbij aansluiten met het werkaanbod. Bovendien kan een Nederlandstalige werkomgeving bijdragen aan een betere spreekvaardigheid. De statushouder die werkt moet hiervoor conform het CAO-loon betaald worden. Ook dient men rekening te houden met zijn niveau.

  • Goede maatschappelijke begeleiding van de nieuwkomers. Hierbij zal er vooral aandacht moeten komen voor de vele wetten en regels
    waarmee de statushouder te maken krijgt als hij hier komt wonen.

  • Statushouders meer betrekken bij de activiteiten in de wijk, zodat
    er meer contacten worden gelegd tussen Nederlanders en statushouders.

  • Meer aandacht voor de groep kwetsbare vluchtelingen die door  oorlog of door hun vlucht getraumatiseerd zijn.

  • Investeren in mogelijkheden voor vluchtelingen om  beroepsonderwijs te volgen.

  • Een beleid voor de lange termijn en de borging daarvan.

  • Monitoring van de resultaten van dat beleid.

  • Voorrang voor statushouders die bij het Taalhuis komen voor een
    taalcoach.

  • Er moet een betere spreiding komen van migranten over de diverse woonwijken. Hierbij moet de gemeente erop toezien dat er geen woningen worden onttrokken aan het woningaanbod in de sociale huursector.

  • De gemeente moet erop toezien dat de regels met betrekking tot bewoning van appartementen en huizen worden toegepast.

U bent hier