Amstelveense debatten
Amstelveense debatten
Na het bijwonen van een aantal raadsgesprekken vond ik het nu tijd om eens aanwezig te zijn bij een raadsdebat. Afgelopen woensdag 24 mei jl. stonden er drie onderwerpen op de agenda. Ik ben aanwezig geweest bij twee. Het eerste debat ging over de jaarrekening en het tweede over de zogenaamde woonvisie. Het was voor mij de eerste keer dat ik wethouder Adam Elzakalai van financiën en wonen live in actie zag.
Door Marina Casadei
Jaarrekening
Tijdens het eerste debat werden een aantal goede punten naar voren gebracht. Zo werd opgemerkt dat aan de inhuur van externen toch wel een behoorlijk bedrag is gespendeerd. De wethouder wijt dit aan het feit dat er tegenwoordig veel minder mensen zijn die in vaste dienst willen als ambtenaar bij een gemeente. Daarom worden gemeenten genoodzaakt om zzp-ers in te zetten. Ik vraag me af of dat echt zo is en moet gelijk denken aan het radio 1 - item ‘Feit of fictie’. Een interessant item om eens te onderzoeken. Driss Aarabi (D66) vroeg zich af wat de stand van zaken is met betrekking tot de inburgeraars die onder de nieuwe wet inburgering vallen. Zijn zij inderdaad al gestart met hun traject terwijl zij nog in het AZC wachten op huisvesting in Amstelveen? Goede vraag. Ik ben daarnaast benieuwd of er überhaupt al een terugkoppeling is geweest met betrekking tot de inburgering.
Ons raadslid Nora Fakirni vroeg de wethouder of het mogelijk is om aan de raad een overzicht te sturen waaraan het geld bestemd voor jeugdzorg en WMO is uitgegeven. Daarin hebben raadsleden onvoldoende inzicht. Jammer dat de wethouder deze vraag namens onze fractie niet beantwoordde. Ik bespeurde een manier van antwoorden die ik ken van wethouder Van Ballegooien. Gewoon heel lang stil staan bij een bepaalde vraag totdat de tijd om is en de andere vragen niet meer beantwoord hoeven te worden.
De raad krijgt nog wel brieven over de inburgering naar aanleiding van de vraag van D66 en over de afhandeling van de kinderopvangtoeslagaffaire. Góed voor Amstelveen wilde weten of alle Amstelveense slachtoffers nu zijn gecompenseerd.
Een debat werd er nauwelijks gevoerd. Het ging over sustainability reporting. Zou hier een goed Nederlands woord voor zijn? Kennelijk was dit het belangrijkste om over te debatteren.
Woonvisie
Daarna ging ik naar het debat over de Woonvisie die plaatsvond in een andere zaal. Voorzitter was onze eigen Patrick Adriaans. Woordvoerder namens onze SP-fractie was Edwin Lima.
De VVD trapte af. Hun woordvoerder gooide maar meteen even de knuppel in het hoenderhok. Waarom hebben die statushouders toch allemaal voorrang als er sociale huurwoningen vrijkomen? Wordt het niet tijd dat we de Amstelveense woningzoekenden voor laten gaan? Het moest maar eens afgelopen zijn met al die statushouders, want we willen toch ook de verpleegkundigen en de onderwijzers huisvesting kunnen bieden? Kunnen we misschien ook weer terug naar de premie-A koopwoningen en het verstrekken van woonvergunningen?
Ik kon mijn oren niet geloven. Is dit de VVD? Die de SP altijd verwijt dat wij terug willen naar vroeger (wat overigens niet zo is)? De dame in kwestie leek niet te beseffen dat de krapte in de sociale huursector het gevolg is van jarenlang door de VVD in onze gemeente gestimuleerde beleid om alleen maar dure en extreem dure huur- en koophuizen te bouwen. Een van de raadsleden merkte dan ook op dat het uitspelen van groepen tegen elkaar niet de oplossing is van het woonprobleem.
Interessant is dat er nu eindelijk wordt opgemerkt dat er veel zogenaamde omgekeerde scheefwoners zijn. Dat zijn mensen die met een relatief laag inkomen in een veel te dure woning zitten, maar geen kant uit kunnen. Wat gaan we daaraan doen?
De woonvisie werd gepresenteerd als een 80% visie. Dat betekent dat er nog 20 % ingevuld kan worden met goede ideeën. Die hebben wij wel. Edwin presenteerde zijn idee om te starten met coöperatieve woningbouw, waarbij de investeerders de burgers zelf zijn. Je hebt dan geen projectontwikkelaar nodig die alleen maar uit is op vette winsten ten koste van de woningzoekenden. Met een dergelijke woningcoöperatie kun je betaalbare huizen realiseren waarbij de toekomstige bewoners zeggenschap hebben over hun eigen nog te bouwen woning. Een mooie socialistische manier van bouwen.
Bij de beantwoording van de vragen paste wethouder Elzakalai hetzelfde trucje toe als eerder die avond. Lang stilstaan bij een onderwerp en de rest links laten liggen. De voorzitter probeerde het nog even en gaf de wethouder extra minuten, maar die was daar niet blij mee. Hij wilde niets afraffelen (maar deed dat dus wel).
Het debat ging niet over hoe we het woonprobleem het beste te lijf te kunnen gaan. Er werd voornamelijk gediscussieerd over de huisvesting van statushouders. Niemand is ingegaan op het SP-voorstel. En zo weten wij niet hoe andere partijen tegenover ons idee staan. Dat zal duidelijk worden als voor de zomervakantie de motie wordt ingediend.
De raadsvergadering begon pas om kwart voor tien. Daar had ik de kracht niet meer voor. Maar naar verluidt heeft de avond nog tot half twaalf geduurd.
- Zie ook:
- Wonen
Reactie toevoegen