h

Stijgende kosten zetten mensen aan het denken

19 november 2022

Stijgende kosten zetten mensen aan het denken

Foto: SP

Vrijdag 18 november jl. discussieerde SP Tweede Kamerlid Bart van Kent met geïnteresseerden en SP-leden in Wijkcentrum De Scheg in Uithoorn. "Wij zijn zeer tevreden over de bijeenkomst én de opkomst. Een teken dat dit onderwerp leeft!" aldus Marina Casadei, afdelingsvoorzitter SP Amstelveen.

Bart van Kent legde uit wat de achtergronden en de redenen van de stijgende kosten van levens-onderhoud zijn en wat de SP daartegen wil doen. De kosten moeten omlaag en de energierekening moet omlaag. En dat kan. Als er maar andere keuzes worden gemaakt. Daarvoor komt de SP met een noodplan. En dat plan houdt in:               1. betaalbare boodschappen 2. lagere energie-rekening 3. kosten voor tanken omlaag en goedkoper OV 4. bevriezen van de huur 5. afschaffen eigen risico in de zorg

Ondanks dat de supermarkten gigantische winsten maken, krijgen de werknemers een laag loon. Deze winsten moeten niet naar de aandeelhouders, maar worden ingezet om de prijzen te verlagen. Hetzelde principe werkt feitelijk ook voor de energiemarkt. Ook daar worden miljardenwinsten gemaakt, maar de prijs voor benzine daalt niet. En zo kunnen we nog wel even doorgaan.

Marktwerking

Of beter gezegd géén marktwerking. De conclusie is dus dat de alom geprezen marktwerking niet gunstig is voor de consumenten, maar voor de aandeelhouder. En op steeds meer terreinen wordt pijnlijk zichtbaar dat de marktwerking dus niet werkt. In met name de zorg, maar ook in andere aan de overheid gelieerde diensten maken dat de prijzen door die marktwerking niet dalen maar juist stijgen. Noodzakelijke afname van diensten, zoals bijv. de zorg, wordt als een verdienmodel uitgebuit. Om daar iets aan te doen kwam de SP al met een Nationaal Zorgfonds, maar het vindt geen weerklank in de politiek.

Geen volksvertegenwoordiging

Uit steeds meer onderzoeken blijkt dat wat mensen in overgrote meerderheid belangrijk vinden, niet dezelfde meerderheid in de politiek c.q. Tweede Kamer behaalt. Een falen van de volksvertegenwoordiging en de politiek als geheel. Een alerte dame uit het publiek wees mensen op het stemgedrag van partijen in de Tweede Kamer. Zeer boeiende informatie om aan politieke beeldvorming te doen.

ZZP-ers als schijnzelfstandigen

Als raadslid in Den Haag heeft Bart van Kent het voor elkaar gekregen dat 240 straatvegers die met een bijstandsuitkering werkten in loondienst kwamen. "Mensen willen over het algemeen weten waar zij aan toe zijn. Zekerheid is voor velen een primaire behoefte. Die zekerheid moet weer vanzelfsprekend worden. Wil je liever zzp-ers zijn. Prima. Maar het moet een vrije keuze zijn." Een onvoorspelbaar inkomen maakt dat mensen voorzichter worden in hun uitgavepatroon, dat is iets waar de economie ook onder lijdt, maar dat door werkgevers niet wordt ingezien of als economische waarde gewaardeerd. Dat moet anders. Mensen moeten een beter inzicht krijgen waar hun belangen liggen. Ook de vakbonden laten dit punt teveel liggen.

Al met al een informatieve avond waar iedereen in de gelegenheid kwam om vragen te stellen of inzichten te delen.

Teken de volkspetitie

Op de vraag wie de volkspetie al had getekend gingen gelukkig al veel vingers omhoog, maar het was ook een moment dat alsnog te gaan doen. Er zijn al 60.000 handtekeningen opgehaald in zeer korte tijd. Dat is hoopgevend. Maak het kenbaar in je omgeving dat hoe meer mensen de petitie tekenen, hoe luider het signaal wordt dat er iets gedaan moet worden aan de alsmaar stijgende kosten. TEKEN DE PETITIE EN DEEL HEM MET JE VRIENDEN EN KENISSEN.

U bent hier