h

RE-INTEGRATIEBEDRIJF WERKSPIRIT en werkplein te nauwe banden

20 februari 2022

RE-INTEGRATIEBEDRIJF WERKSPIRIT en werkplein te nauwe banden

Foto: SP

Anonieme Melding

Op 18 februari jl. is er bij de SP een anonieme melding binnengekomen over mogelijke belangenverstrengeling van één of meerdere accountmanagers op het Werkplein AA. De melder noemde hierbij expliciet het bedrijf Werkspirit dat er een nogal bijzondere werkwijze op nahoudt. Eentje die vraagtekens oproept bij medewerkers van het Werkplein en waarvan zij melding hebben gedaan bij hun leidinggevenden. De SP is erg geschrokken van deze melding, maar begrijpen hem wel. De SP is namelijk de enige partij die al jarenlang bewijzen heeft dat de gemeente op het gebied van re-integratie bewust kwetsbare mensen benadeelt. Het gemeentebestuur wenst hierover geen verantwoording af te leggen en vragen hierover van de SP worden niet beantwoord. De gepubliceerde Zwartboeken hierover worden afgedaan als incidenten of zelfs als onzin.

Werkwijze Werkspirit

Wie de website van dit Amstelveense re-integratiebedrijf bekijkt zou denken dat het hier een betrouwbare organisatie betreft. De praktijk geeft echter een ander beeld. Werkspirit werkt met ongekwalificeerde jobcoaches, maar rekent het volle tarief. Sterker nog: er worden meer uren gedeclareerd dan er daadwerkelijk worden besteed aan jobcoaching. Verder bestaat er ook bij dit bedrijf een schimmige constructie met de gemeente Amstelveen. De directeur verricht werkzaamheden voor zowel de gemeente als Werkspirit. Raadslid Marina Casadei: “Binnenkort stop ik mijn werkzaamheden als raadslid na acht jaar gemeenteraad. Je zou kunnen zeggen dat ik vanaf dag één dat ik in de raad zat meldingen kreeg van cliënten van de gemeente over de arbeidsbemiddeling. Toen het Werkplein werd ingericht in het raadhuis had ik nog hoop dat het beter zou gaan, maar dat is ijdele hoop gebleken. Tegen uitbuiting van werknemers door werkgevers wordt niet opgetreden door de gemeente. De SP zal daarom tegen dit onrecht in Amstelveen blijven strijden”.

Schriftelijke vragen

De SP heeft inmiddels schriftelijke vragen gesteld over de praktijken van Werkspirit. Want dit is de zoveelste keer dat de SP onrechtmatigheden gemeld krijgt omtrent re-integratie activiteiten van de gemeente. Burgerraadslid Wil Roode: “De hulpdienst van de SP heeft de afgelopen jaren veelvuldig in de praktijk gezien hoe kwetsbare inwoners door bemiddeling van zowel Matchez als het Werkplein op trajecten worden geplaatst die niet voldoen aan de wet. En nu heeft de SP meldingen ontvangen van interne klokkenluiders die dat bevestigen. Wij doen hierbij dan ook een oproep om onrechtmatigheden te melden. Dat kan via het telefoonnummer 06-36119677. Alle meldingen worden vertrouwelijk behandeld”.

U bent hier