h

Ongekend Onrecht ook in Amstelveen

17 mei 2021

Ongekend Onrecht ook in Amstelveen

De kinderopvangtoeslagaffaire kent ook in Amstelveen slachtoffers die al veel te lang in diepe ellende en onzekerheid verkeren. De SP ziet
graag dat ook Amstelveen, in navolging van Rotterdam, de schulden van gedupeerde ouders in een schuldentraject voor haar rekening neemt door deze schulden af te betalen.

Want ook in Amstelveen zijn de gevolgen ernstig bij de gedupeerde gezinnen. De gemeente is door de belastingdienst geïnformeerd welke gezinnen in aanmerking komen voor de 30.000 euro compensatie. De fractie van de SP heeft echter geconstateerd dat ondanks dat er niets wordt gedaan om gezinnen te helpen. Zo heeft de gemeentelijke schuldhulpverlening Balans een van de gedupeerde gezinnen onder bewind laten stellen, maar er is geen hulp geboden om te regelen dat een peuter in dit gezin naar de peuteropvang kan.

Wil Roode: ‘Bij de SP Hulpdienst meldde zich een jong gezin dat slachtoffer is van de kinderopvangtoeslagaffaire bij de belastingdienst. De gemeente wist dat deze ouders tot de groep behoren die compensatie krijgen van de
rijksoverheid maar heeft desondanks dit gezin met dwang onder beschermingsbewind geplaatst. Het gezin is nu genoodzaakt om een advocaat in de arm te nemen om van het bewind af te komen. Maar nog erger is dat het zogenaamde meldpunt van de gemeente nog geen enkele toezegging heeft kunnen doen om deze ouders écht te helpen. Daarom zal ik vragen stellen tijdens de commissievergadering van Burgers en Samenleving op 19 mei aanstaande.

Want ik mag hopen dat het college het met de fractie van de SP eens is dat met het inrichten van een meldpunt er ook echt maatwerk geleverd gaat  worden. Niet alleen voor het ons bekende gezin maar ook voor de andere gezinnen, zodat er een einde kan worden gemaakt aan de jarenlange ellende en er nog meer sociale schade kan worden voorkomen.

Als de gemeente de schuld overneemt kan het kindje van het bij de SP bekende gezin direct naar een plekje bij de opvang. De gemeente weet namelijk dat men het geld terugkrijgt van de overheid. En het gezin is  geholpen. Waar een wil is een weg”.

U bent hier