h

Woonavond GL en SP in De Meent

15 januari 2020

Woonavond GL en SP in De Meent

Foto: SP

Maandag 13 januari jl. vond de 2e Woonavond plaats waarbij GroenLinks en de SP samen optrekken om de 'woonagenda' voor de komende jaren te bespreken. En dat is nodig!

Ook Amstelveen kent problemen op de woningmarkt. En dan vooral waar het woningen betreft voor lagere- en middeninkomens. Die zijn schaars en duur. Er wordt nauwelijks gebouwd voor deze groep. Het vinden van betaalbare woonruimte wordt een opgave en als ze er al is, dan zijn de wachttijden lang. Jongeren, geboren en opgegroeid in Amstelveen, hebben de hoop feitelijk al opgegeven.

Zoals op de eerste woonavond al werd geconcludeerd, het College neemt de problemen niet serieus (want het is niet hun doelgroep) en sommige andere partijen erkennen de problemen wel maar durven de knuppel niet in het hoenderhok te gooien. Te weinig electorale belangen.

Plan van aanpak

De komende weken worden gebruikt om actieplannen te ontwikkelen. De woonagenda is heel algemeen geschreven, althans, anders dan GL en de SP het willen zien. Er zijn structureel te weinig sociale huurwoningen. De voorraad wordt niet groter gemaakt en er wordt alleen gebouwd als er andere sociale woningen worden verkocht. Doorstroming komt niet op gang omdat de prijzen in een segment hoger voor veel mensen niet haalbaar zijn. Van deze doorstroming moet een speerpunt gemaakt worden. Er wordt wel gebouwd in de middeldure prijsklasse, maar die zijn qua woonoppervlak kleiner.

Goede vraag

De vraag die gesteld moet worden is; wat is een acceptabele wachttijd om in aanmerking te komen voor een woning? Positief is wel dat er een bewoningsplicht voor koopwoningen is ingesteld, maar die geldt alleen voor de nieuw te bouwen huizen. Het huidige aanbod wordt teveel als verdienmodel verhuurd omdat zij boven de huugrens ligt.

Van groot naar beter

Voor veel ouderen is hun woning te groot geworden. Zij zouden graag kleiner en/of goedkoper willen gaan wonen. Dat deze beweging niet op gang komt is te wijten aan de rompslomp die een verhuizing op iemands oudere dag met zich meebrengt. Geopperd werd om ouderen hierbij te helpen. Immers, woningzoekenden hebben een belang als er een passende woning vrijkomt. Er zijn momenteel 12 mensen begeleid naar een passendere woning. Om deze beweging op gang te brengen zouden mensen actief benaderd moeten worden. Nagedacht wordt hoe hier bekendheid aan te geven en hulp aan te bieden. Andere concrete oplossingen kunnen zijn: containerwoningen op leegstaande terreinen bouwen en meer woningen voor 1 à 2 persoons huishoudens realiseren als buffer voor spoedzoekers na bijv. een scheiding.

Inspreken in de gemeenteraad en actie

12 februari a.s. vindt de commissievergadering plaats. Mensen die zich geroepen voelen zouden hun verhaal kunnen inspreken. Deze spreektijd van 3 minuten moet aangevraagd worden, maar het is een goed middel om andere politieke partijen c.q. politici jouw stem te laten horen.

Deze avond wordt er gedemonstreerd voor het gemeentehuis. Aanvang demonstratie: 19.00 uur. Ludieke acties als slaapzakken of dozen wordt aan gedacht en er wordt gezorgd voor een hapje en een drankje en eventueel muziek. Veranderingen in gang zetten vereist tromgeroffel......

U bent hier