h

SP-ACTIE ‘VUILE WAS’ BIJ RAADHUIS DRUK BEZOCHT

4 februari 2018

SP-ACTIE ‘VUILE WAS’ BIJ RAADHUIS DRUK BEZOCHT

Foto: SP

Op donderdag 1 februari heeft de SP samen met de FNV en de Vrijwilligersraad Minima Amstelveen een succesvolle protestactie georganiseerd bij het raadhuis. De opkomst was groot. Statushouders en minima zijn het beu om als tweederangs burgers behandeld te worden en vonden het tijd om dat eens goed aan iedereen duidelijk te maken. Het was tijd om de ‘vuile was’ buiten te hangen. En dat hebben ze dan ook gedaan.

De lokale politiek is uitgenodigd om in gesprek te gaan met de statushouders en de minima. Twee partijen hebben aan deze oproep gehoor gegeven:  GroenLinks en de OCA. Een zware tegenslag voor de demonstranten die graag hun verhaal kwijt wilden aan de politici. Marina Casadei: “Ik vind het laf.  Ik hoor het college en de raadsleden constant roepen hoe begaan ze zijn met de kwetsbare medemens. Maar deze unieke kans om nu eens zélf met statushouders en mensen die in de schulden zitten te spreken laten ze aan zich voorbij gaan. Tijdens de demonstratie reed wethouder Veeningen notabene de parkeergarage in. Ze kwam daarna niet naar buiten om met de
demonstraten te praten. Daaruit kan ik opmaken dat deze politici liever óver dan mét de mensen praten. Of misschien alleen met mensen willen spreken  en op de foto gaan als ze daar zichzelf als ‘weldoener’ mee kunnen profileren.”

Foto: SP

Alle fracties alsmede het college hebben inmiddels het Zwartboek 2.0 ontvangen. Daarin staat te lezen hoe mensen die het al moeilijk hebben door  deze gemeente nóg verder in de ellende worden gestort. Tijdens de  commissievergadering van Algemeen Bestuur en Middelen konden de  raadsleden en het college er niet meer omheen. Er werd onder meer door drie moedige statushouders ingesproken en een van hen heeft de voorzitter van de commissie het Zwartboek 2.0 overhandigd. De publiekstribune zat helemaal vol met mensen die hun steun wilden betuigen. De raadsleden  hadden niet veel vragen. D66 raadslid van der Steenhoven voelde zich  ‘overvallen’ en had graag ‘aan de voorkant meegenomen willen worden’. Inspreker Wil Roode herinnerde hem maar weer eens aan het vorige  zwartboek en PMA-rapport waar D66-wethouder Veeningen zich niet in  herkende en waar vervolgens door de raad niets meer mee werd gedaan.

Dat de collegepartijen zich blind en doof houden voor de vele misstanden is niet verwonderlijk. Het is verkiezingstijd en zij willen vooral naar buiten  brengen hoe goed ze het de afgelopen raadsperiode hebben gedaan. Opvallend is wel dat er inmiddels een keer per week klachtencoördinatoren  bij vluchtelingenwerk aanwezig zijn. Ook wordt er maar weer eens een  klanttevredenheidsonderzoek tegenaan gegooid. Dit is de reactie van het college naar aanleiding van de klachten die zijn ingediend. Maar het kille en  onmenselijke beleid heeft tot nu toe als resultaat dat de meeste mensen bang zijn voor de gemeente en voor het gemeentelijk re-integratiebureau Matchez.

Met de actie “Vuile Was” en het Zwartboek 2.0 wil de SP een cultuuromslag  teweeg brengen. Als het college blijft vasthouden aan het keiharde  participatiebeleid dan gaat de SP door met actie voeren. Als we daarvoor nog meer zwartboeken en demonstraties nodig hebben dan komen die er, dus het college kan beter gaan luisteren!

Open hier het Zwartboek 2.0

Zie ook:

U bent hier