h

Afbraak Volksuniversiteit blijkt onderdeel Cultuuragenda

5 mei 2017

Afbraak Volksuniversiteit blijkt onderdeel Cultuuragenda

Na de sluitingen van de bibliotheken in Bankrashof en Middenhoven en gedwongen ontslagen van bibliotheekpersoneel lijkt nu de Volksuniversiteit aan de beurt.

Marina Casadei

Vorig jaar trok een van de docenten van de Volksuniversiteit aan de alarmbel. Zij kwam inspreken op de commissievergadering Burgers en Samenleving en sprak namens de docenten haar zorgen uit over de toekomst van deze instelling. Maar zoals dat gaat bij commissievergaderingen was iedereen zeer geïnteresseerd in het relaas en werd de spreekster bedankt voor haar verhaal en ging men daarna over tot de orde van de dag.

Op de SP na hebben vervolgens alle partijen ingestemd met de Cultuuragenda wat dus in feite het startschot is gebleken voor de afbraak van de Volksuniversiteit. Maar de docenten zaten niet stil en hebben een hulpcomité opgericht in een poging de Volksuniversiteit, waar zij al zo veel jaren met plezier lesgaven, te redden. Maar de inspanningen van deze betrokken docenten werden niet op prijs gesteld. Zo zagen ze voor hun ogen hun directeur Herbert Bos zijn biezen pakken en bleven zij achter met een zinkend schip. Er kwam een interim directeur en na enkele maanden weer een andere interim directeur. Toevallig ook de directeur van de ernaast gelegen Muziek- en Dansschool.

De vijf docenten van het hulpcomité waren vanaf dat moment niet meer welkom. Hen werd te verstaan gegeven dat zij het gebouw niet meer mochten betreden. De freelance docenten werden ‘persona non grata’. Het gaat hier om mensen die een jarenlange staat van dienst hebben en die nu zonder werk zitten. Wel zagen zij nog dat de Muziek- en Dansschool lokalen van de Volksuniversiteit ging gebruiken en het computerlokaal inclusief e-learning software werd ontmanteld. Cursisten hadden opeens geen docent meer en wisten niet wat er aan de hand was.

Op de commissievergadering van 19 april heeft de SP vragen gesteld over de ontwikkelingen bij de Volksuniversiteit. Helaas schitterde de verantwoordelijke wethouder door afwezigheid. Het schriftelijke antwoord van het college luidt kort samengevat: Het staat allemaal in de Cultuuragenda.

De SP wil graag opheldering over situatie bij de Volksuniversiteit en zal tijdens de raadsvergadering van 10 mei wederom vragen stellen aan het college. En dan maar hopen dat de wethouder dit keer wél aanwezig is.

Zie ook:

Lijsttrekker Eric Smaling on tour. Deel 1

Remine Alberts over Rechtvaardigheid

Remine Alberts over stemmen

Marie-France van Oorsouw: cultureel erfgoed en cultuur educatie

Robert Brand over Schiphol

U bent hier