h

College sloopt de huursector met de verkoop van sociale huurwoningen Omnia

2 september 2015

College sloopt de huursector met de verkoop van sociale huurwoningen Omnia

N.a.v. het toestaan van de verkoop van de complete voorraad woningen in Amstelveen van de woningbouwcorporatie Omnia heeft de SP schriftelijke vragen gesteld.

Belangrijkste punten voor de SP zijn welke visie er achter het toestaan van deze verkoop zit, en in hoeverre deze verkoop ten goede komt aan de (sociale) huursector in Amstelveen.

Raadslid Patrick Adriaans: “Omnia heeft vooral woningen in andere delen van het land, De Noordwest Veluwe bijvoorbeeld. Op dit kerngebied wil Omnia zich concentreren, dat kan de SP begrijpen, maar om als college dan zonder meer akkoord te gaan met het afstoten is ons een brug te ver, daarom hebben we het college om opheldering gevraagd.”

De SP is niet principieel tegen de verkoop van sociale huurwoningen, maar dit moet wel onder goede voorwaarden gebeuren. Zo moet de winst uit de verkoop volgens de SP weer terugvloeien in de sociale huursector, door het bouwen van nieuwe woningen of het verbeteren van bestaande woningen bijvoorbeeld.

Raadslid Adriaans: “De SP begrijpt Omnia wel, die willen vastgoed in Amstelveen verkopen, om in hun kerngebied te investeren. Dat het college hiermee akkoord gaat is onbegrijpelijk. Het enige wat dit college lijkt te drijven is de afname van het aantal sociale huurwoningen. Op dat punt zullen wij het niet snel eens worden, maar ik mag toch hopen dat het college wel oog houdt voor de kwaliteit van het bestand en voor de verdeling over de wijken. Verder kan het geen kwaad te informeren bij de zittende huurders wat zij willen. Allemaal onduidelijkheden, reden genoeg om bij het college opheldering te vragen!”

In de vragen die de SP stelt wordt ook nog verwezen naar de woonagenda, waar het college momenteel over in gesprek wil met de bewoners.

Adriaans: “Eigenlijk het meest bizarre is dat het college met bewoners wil praten over de woonagenda, maar ondertussen al stappen zet die onomkeerbaar zijn. Zo wordt participatie wel een wassen neus.”

De vragen zijn inmiddels in procedure gebracht bij de gemeente

U bent hier