Hier ga ik niet over!
Hier ga ik niet over!
Samenwerkingsverbanden slaan een gat in de lokale democratie.
Steeds meer invloed geeft de gemeenteraad uit handen door samenwerkingsverbanden aan te gaan met andere gemeenten in de regio. De gemeente Amstelveen kent een tiental samenwerkingsverbanden. Op gebied van bijvoorbeeld veiligheid, gezondheidszorg, woningbouw of openbaarvervoer.
Samenwerken met de regio op bepaalde gebieden daar is toch niks mis mee? Door regionaal samen te werken, werken we efficiënt en dat levert geld op. Bovendien zijn veel gemeenten te klein voor dergelijke “grote zaken”. Samenwerkingsverbanden overstijgen het lokale geneuzel is de algemene opvatting.
Echter daarmee geeft de gemeenteraad ook zijn directe zeggenschap weg, denk ik dan.
Ik ben, en zo voel ik me ook, in eerste plaats gekozen als volksvertegenwoordiger in Amstelveen en inwoners van Amstelveen moeten mij aan kunnen spreken over de zaken die zich hier in Amstelveen afspelen. Ik ben geen regiovertegenwoordiger!
Ons Brussel ligt in de Stopera!
Neem bijvoorbeeld de Amstelveenlijn. De nieuwe tramlijn moet lijn 51 gaan vervangen. De lijn loopt van Westwijk naar station Zuid. Een echte Amstelveens aangelegenheid zou je zeggen.
Volgens de SP een slecht plan omdat een groot aantal haltes gaat verdwijnen en door de verplichte overstap op station Zuid wordt de lijn niet toegankelijker en worden reistijden langer. Maar wij gaan hier niet over!
Het is de regioraad die hierover een besluit neemt en niet de lokale democratie, de gemeenteraad van Amstelveen.
En voor dit alles betaalt de Amstelveense belastingbetaler ook nog minimaal 6 miljoen euro.
Wie controleert wie?
Wethouders van de deelnemende gemeenten vormen samen het bestuur van de regioraad. De controle geschiedt door de afgevaardigden uit de afzonderlijke gemeenteraden. De democratische controle op het bestuur is daardoor versnipperd en voor de burger nauwelijks te overzien. Wie beslist nu over de lokale lijn 51? Feitelijk zijn dat gemeenteraadsleden uit zestien verschillende gemeente rondom Amsterdam, inclusief de stad. Amsterdam voert de boventoon. Het Amstelveense belang speelt hier nauwelijks nog een rol.
Hoe dan?
Direct gekozen volksvertegenwoordigers moeten het openbaarbestuur contoleren. Creëer geen bestuurlijke tussenlagen die niet of nauwelijks gecontroleerd kunnen worden. Zorg ervoor dat openbare bestuur dicht bij de mensen staat, zodat zij direct kunnen reageren. Dat maakt dat de politiek weer wat meer aanzien zal krijgen.
In het voorbeeld van de tramlijn kan de gemeenteraad van Amstelveen alleen reageren door een zienswijze in te dienen. Ik voel me nu meer ambtenaar dan volksvertegenwoordiger.
En wat nu?
Actievoeren zoals de SP gedaan heeft in 2010!
Joep van Erp
Fractievoorzitter SP-Amstelveen
Deze raadsweblog verscheen eerder op http://www.amstelveen.nl/web/nieuws/Hier-ga-ik-niet-over.htm
- Zie ook:
- Fractie