h

"Ik ben een scheefwoner en dat hoop ik tot mijn 67ste te zijn"

5 juni 2013

"Ik ben een scheefwoner en dat hoop ik tot mijn 67ste te zijn"

Naar aanleiding van de SP-actie van 1 juni voor de bouw van sociale huurwoningen aan de Carmenlaan heb ik een aantal reacties binnen gekregen. Twee reacties wil ik u niet onthouden.
Deze reacties geven precies aan waar het de SP om gaat.

Door deze reacties voel ik me gesterkt en de SP zal geen gelegenheid voorbij laten gaan om onze strijd voor de sociale woningbouw in Amstelveen voort te zetten.

Joep van Erp, fractievoorzitter SP Amstelveen.

De reacties:

(1) Beste SP,

Ik volg met belangstelling de berichtgeving omtrent sociale woningbouw in de Carmenlaan en ik ben erg onder de indruk van jullie gedrevenheid. Ooit woonde ik in een sociale huurwoning in de Carmenlaan met mijn man en 3 kinderen.

De flat was een geschenk uit de hemel want de woningnood was hoog, wat waren wij er blij mee! Het viel ons wel op dat er nooit wat aan onderhoud werd gedaan. Nu betrof het een flatgebouw uit de jaren 50 de begin jaren 90 sloeg de verloedering wel toe.

Soms was de situaties ronduit gevaarlijk, bijvoorbeeld toen er een balkonhek was doorgeroest en vervolgens helemaal loszat. Dan kwam de woningbouwvereniging de zaak wel provisorisch repareren. Later bleek waarom andere flats uit die tijd wel gerenoveerd werden maar onze flat niet.

Het betrof een vooropgezet plan. De grond in het stadshart was duur en de woningbouwvereniging wilde daar graag dure nieuwe appartementen op zetten, die zouden een stuk meer opbrengen dan sociale huurflats.

Uiteindelijk werden de flats gesloopt met als argument dat er zoveel achterstallig onderhoud was dat het geen zin meer had hier nog aan te beginnen.
En toen brak de crisis uit, de dure appartementen zijn nooit gebouwd en iedere keer als ik langs dat grasveldje aan de Carmenlaan fiets maak ik mij nog steeds kwaad over zoveel onrechtvaardigheid.

Zoveel sociale huurwoningen opgedoekt uit puur winstbejag! Uiteindelijk staat er nu helemaal niks en is de toch al niet riante voorraad goedkope huurwoningen in Amstelveen nog verder geslonken.

SP, ga zo door, stel dit onrecht aan de kaak, ik zal hier zeker rekening mee houden bij de volgende verkiezingen

(2) Beste Joep,

Uit berichten in de krant maak ik op dat jullie je bezighouden met de problematiek rond sociale huur en scheefwonen.
Zaterdag komen jullie bij mij in de wijk (Carmenlaan). Ik wil al een tijdje wat kwijt over dit onderwerp vandaar dit bericht.

-Ik ben een scheefwonen, dat hoop ik tot mijn 67ste te zijn. Daarna ga ik met pensioen, ik heb door scheiding en free-lance werk een enorm pensioengat en ga vanaf dat moment zoveel zakken in inkomen dat ik weer voor een sociale huurwoning in aanmerking kom, gaat de huur die in die jaren gestegen is dan ook weer naar beneden?

-Mijn kinderen wonen in theorie bij mij, maar bivakkeren ergens anders. Ze willen erg graag het huis uit en staan al sinds hun 18e ingeschreven maar maken geen schijn van kans.

Daarom wonen ze in huizen van mensen die tijdelijk naar het buitenland zijn of op een tijdelijk adres maar wel met de financiƫle consequenties van dien. Effectief moet hun inkomen sowieso niet bij het mijne worden opgeteld. Zodra ze weg kunnen, gaan ze.

-Stel dat ik een woning zou willen kopen, dan kan ik nooit de hypotheek afbetalen (ik ben 58). Ik heb me ooit ingeschreven voor een starterswoning, want met mijn in de loop van mijn arbeidzame leven braaf gespaarde geld zou ik het misschien net redden met een niet al te hoge hypotheek.

Maar daar werd ik dan weer voor geweigerd want ik had te veel spaargeld.
-De huur is met 30 euro per maand gestegen zonder dat daar enige woningverbetering tegenover staat.
-Ik zou best wel met een groep mensen willen samenwonen (groepswonen) maar die mogelijkheden zijn heel beperkt.

Dit verhaal is op veel scheefwoners van toepassing.

Met vriendelijke groet

  • College kom u belofte na!
  • De strijd van het college om het scheefwonen tegen te gaan is een heilloze weg.
  • Wijken hebben diversiteit aan woningen nodig zodat mensen in de wijk kunnen doorstromen naar groter of kleiner wonen.
  • In Amstelveen is nog steeds een grote behoefte aan betaalbare huurwoningen.

U bent hier