h

Verslag bezoek enthousiast SP-lid aan 2e kamer

29 november 2011

Verslag bezoek enthousiast SP-lid aan 2e kamer

Amstelveen - "Vrijdag 19 november jl. was het dan zover. Als aanhang van het nieuwbakken SP-lid Daniƫlle
zijn we van 10.00 - 16.00 uur getuigen geweest van een perfect georganiseerde ledendag. Van tien tot vier; ik dacht, hoe gaan we dat volmaken? De dag vloog voorbij.

Nieuw Amstelveens SP lid bezoekt 2e kamer

Bij aankomst aan de Lange Poten vormde zich buiten voor de ingang van de Tweede Kamer een lange rij. De binnenkomst werd wat vertraagd door de zeer strenge beveiliging. Net als op Schiphol moesten alle persoonlijke bezittingen op een band door de scanner. Zelf liepen we de bekende detectiepoortjes onder door en werden lichtelijk gefouilleerd. Na de koffie en cake was er het welkomstwoord van Jan Marijnissen.

Ik heb er eerlijkheidshalve niet veel van meegekregen, daar ik nog druk doende was om met onze goeroe Emile op de foto te gaan ! Wat een enthousiasme heeft de goedlachse Brabander. Indrukwekkend !

Opgedeeld in werkbare groepjes van zo'n 40 mensen kregen we een rondleiding door het gebouw van de Tweede Kamer der Staten-Generaal. Kamerlid Ronald van Raak ontving ons in de Oude Zaal van de Tweede Kamer die in 1992 buiten gebruik is genomen. Hij vertelde op humoristische wijze hoe het er vroeger aan toe ging. Hoe de dames van stand vanaf de balkons een briefje in een mandje lieten zakken om hun wensen aan de Kamerleden kenbaar te maken. Over de te krap bemeten groene bankjes waar de dames en heren politici
nauwelijks bewegingsvrijheid hadden.

Afgelost door de volgende groep die op de gang stond te wachten begaven we ons naar de handelingenkamer, de oude bibliotheek van het voormalig ministerie van Justitie. SP-kamerlid Paulus Jansen vertelde over de functie en historie van de kamer. Opvallend zijn de Chinese invloeden: de rood-groene aankleding, de handgreepjes in de vorm van drakenklauwen, de schubben in de dakkoepel en de drakenkopjes aan de balustrades. Aardig is het verhaal hoe de ruimte tot crisiscentrum was omgedoopt tijdens de Molukse treinkaping in '73 bij Wijster. Den Uyl en Van Agt brachten de nacht door, ieder op een stretcher en een telefoon naast hun kussen. Hier konden ze ongestoord beraadslagen.

Na de lunch was er gelegenheid om in een commissiezaal in debat te gaan met o.a. Renske Leijten, Paul Ulenbelt, Sadet Karabulut, Jasper van Dijk en Henk van Gerven. Er werden veel vragen gesteld en menigeen liet zijn kans niet voorbij gaan om zijn of haar - soms wat aangrijpende - verhaal te doen. De ware roots van de partij hoorde je onverdroten opborrelen.

De hele dag werd muzikaal omlijst door Spic en Span, als ik het goed heb, de huisband van de SP en Sjaak Bral gaf op humoristische wijze acte de presence. Aan het eind van de middag kwam er nog een vurige toespraak van Emile Roemer, die iedereen op het hart drukte dat we "samen de strijd aangaan". Het was een interessante, enerverende dag en gewapend met een tasje met wat eten en drinken kon men de voor sommigen lange reis huiswaarts weer aanvatten. Een behouden vaart."

Marco Lucas

U bent hier