h

Waar gaan we naar toe met de tramlijnen 5 en 51?

19 september 2010

Waar gaan we naar toe met de tramlijnen 5 en 51?

Amstelveen - De SP heeft grote moeite met de plannen voor het openbaar vervoer in Amsterdam-Zuid en Amstelveen. De gemeenteraden van Amstelveen en Amsterdam zijn in meerderheid voor het ‘doortrekken’ van de Noord-Zuidlijn naar Westwijk.

Daarvoor dreigen echter de gehele tramlijn 5 en negen van de negentien haltes van sneltram 51 te worden opgeheven. Bovendien kost het ombouwen van de sneltram tot metroverbinding naar schatting 400 miljoen euro.

Het lijkt misschien zo, maar het doortrekken van de Noord-Zuidlijn naar Westwijk is gelukkig nog geen uitgemaakte zaak. Er zijn goedkopere varianten mogelijk, waarbij minder of zelfs geen haltes hoeven te verdwijnen. Die varianten krijgen echter geen kans als het belang ervan niet wordt onderstreept. Dan zal de huidige Amstelveenlijn worden omgetoverd tot een dure bovengrondse metro die het openbaar vervoer in Amsterdam en Amstelveen verslechtert in plaats van verbetert.

De laatste jaren zijn er teveel plannen uitgevoerd waarbij de bevolking nauwelijks is betrokken en die heel veel gemeenschapsgeld hebben gekost zonder dat de echte problemen zijn aangepakt.
Om alternatieven een eerlijke kans te geven zullen we de plannenmakers duidelijk moeten maken dat het inzetten op één variant niet het uitgangspunt kan zijn bij het betrekken van de bewoners bij inspraak.

Wat vindt de SP?
Als SP vinden we dat de plannen voor verbetering van het openbaar vervoer aan een aantal voorwaarden moet voldoen zoals:

  • een fijnmazig openbaar vervoer systeem
  • bereikbaar
  • betaalbaar

Wat te doen?
Laat de SP weten, per mail, telefoon of brief hoe het openbaar vervoer in Amstelveen verbeterd kan worden. Wat is uw alternatief? Met uw klachten en ideeën op zak kan de SP in de raden pas echt een vuist maken tegen peperdure en reizigersonvriendelijke plannen met het openbaar vervoer.

Joep van Erp

Contact gegevens:

SP-fractie
Laan Nieuwer-Amstel 1
1182 JR Amstelveen
Amstelveen

jerp@tomaatnet.nl
020-6436432
06-12092567

U bent hier