h

De Amstelveense Poel: Beschermd Amstelveens natuurgebied!

13 februari 2010

De Amstelveense Poel: Beschermd Amstelveens natuurgebied!

Amstelveen - Lijsttrekker Joep van Erp spreekt over het belang van het groen aan de oevers van de Poel. Ondertunneling van de A9 is een grote bedreiging voor de Poel.



Toespraak Joep van Erp:

"Wij staan hier aan de mooie Poel met zijn zompige oeverlanden omdat wij ons grote zorgen maken over de toekomst van dit natuurgebied."

"Want voor de SP is dit een natuurgebied. De Amstelveense poel is een veenplas, ontstaan in de negentiende eeuw. Van inpoldering is het nooit gekomen De alsmaar groeiende bevolking van de negentiende eeuw had behoefte aan brandstof. In heel Holland werd veen gewonnen. De veenplassen die daardoor ontstonden werden meestal ingepolderd, maar zover is het met de Poel nooit gekomen."

"Door de bijzondere omstandigheden en het spaarzame grondgebruik heeft zich hier een bijzondere plantengroei ontwikkeld planten met planten als orchideeën en de vleesetende zonnedauw."

Bovendien leven in de oeverlanden veel (ongevaarlijke) ringslangen, mede daarom is het een belangrijk natuurgebied voor de hele regio.

Meer info: De Poel

Wij willen dit gebied zo houden zo als het nu is.
Toegankelijk voor iedereen.
Om te wandelen en zoals nu, in de winter, om te schaatsen.

Met de verbreding van de A9 heeft de gemeenteraad ook ingestemd met de aanleg van een tunnel. De gemeente steekt 100 miljoen in dit project, met de belofte aan de Amstelveners deze 100 miljoen weer terug te verdienen.
En dat is nu juist de reden voor onze bezorgdheid.

In de nota “Uitgangspunten gebiedsvisie A9” van de gemeente staat:

Scenario 3: Metropolitaan gespreid
Scenario 3 kent als motto ‘creëren van een uniek en uitgesproken stedelijk leefmilieu in een groene omgeving van hoge kwaliteit’. De zone A9 wordt van Amsterdamse Bos tot Amsteloever ontwikkeld. Bestaande groene ruimtes worden met elkaar verbonden. De gehele zone wordt als (bebouwd) parklandschap ontwikkeld.

De ontwikkeling is op meer traditionele wijze ingevuld waarbij sterk wordt aangesloten op de bestaande waardes van de diverse buurten; ook in de westflank en de oostflank. Aan de Poeloever is sprake van "urban villa’s".

Voor wat de toekomst van De Poel betreft is de laatste zin belangrijk. Hierin staat dat er tussen de Poeloever en de A9 riante villas gebouwd gaan worden.
Om de 100 miljoen terug te kunnen verdienen is dit een makkelijke manier om geld te maken.

Voor de SP is dit geen optie!

Het besluit om deze oever te gaan bebouwen zal in de komende raadsperiode genomen gaan worden. Hier liggen onze kansen om de inwoners van Amstelveen te mobiliseren en zodoende de gemeenteraad te weerhouden dit besluit te nemen.

De SP zal op geen enkele wijze medewerking verlenen de oever te bebouwen. De Poel is publiekelijk terrein en dat hoort het te blijven:

Geen getto voor de rijken!

en daarom roept de SP dit gebied uit tot;

Beschermd Amstelveens natuurgebied!




U bent hier