h

Resultaten buurtonderzoek Oude dorp

11 december 2009

Resultaten buurtonderzoek Oude dorp

Max Jansen

Amstelveen - Max Jansen: "Op 14 november heeft de SP het Oude Dorp in Amstelveen bezocht. Wat troffen wij daar aan?

Over het algemeen zijn de bewoners van het Oude Dorp goed te spreken over hun buurt. Ze vinden het prima wonen met gezellige buren, en de buurt, de wegen en het groen worden goed onderhouden. Maar volgens veel bewoners gaat niet alles goed. Het meest worden de problemen rondom de parkeersituatie genoemd."

In het oude dorp is er (vooral in de zomer) een tekort aan parkeerplaatsen. Op de Ouderkerkerlaan parkeren veel mensen hun auto’s die vervolgens het stadshart, het hotel of de activiteitencentra aan de Ouderkerkerlaan bezoeken, of met de bus naar schiphol gaan, dit omdat het parkeren gratis is. Daarnaast wil het hotel zijn parkeerplaatsen uitbreiden, en wordt er aan de overkant van de sloot nieuwe flats gebouwd zonder dat er voor genoeg extra parkeergelegenheid wordt gezorgd.

Een voorstel van een groep bewoners voor een beter parkeerbeleid heeft bij de gemeente niks opgeleverd en de ambtenaren namen de bewoners niet serieus. Bewoners noemen verder onder andere de geluids overlast van de drukke A9 en Keizer Karel weg, de onveiligheid van het fietspad (het "zwartepad") en het gebrek aan onderhoud aan het slopen ivm de A9.

Ook bestaat er onder sommigen ontevredenheid over de geplande herrinrichting van het kerkplein. Er wordt positief gereageerd over de geplande aanleg van een speeltuin tegenover de Ouderkerkerlaan.

Meningen over de ondertunneling en uitbreiding van de A9 zijn verdeeld. Voorstanders noemen de luchtkwaliteit die zou verbeteren, file vermindering en afname geluidsoverlast als argumenten. Aan de andere kant wordt het door anderen ‘flauwekul’ en ‘een zinloze geldverkwisting’ genoemd; er wordt getwijfeld over de verbetering in luchtkwaliteit en gedacht dat het meer overlast zal veroorzaken.

Over het algemeen wordt zeer teleurgesteld gereageerd op de plannen om de parochie van de St. Anna kerk te slopen.

Met betrekking tot de geplande bouw van (dure) woningen aan de oever van de Poel wordt vooral skeptisch gereageerd. Er is welliswaar een woningsnood, maar er wordt betwijfelt of de vraag naar dure appartementen wel zo groot is, en men vind het zonde van het uitzicht.

Wat de communicatie met de gemeente betreft hebben een aantal bewoners hier niks op aan te merken. Andere hebben wel klachten: bewoners worden niet serieus genomen en er wordt onbeleefd tegen ze gedaan en geen interesse getoond. Volgens hen handelt de gemeente uit eigenbelang en worden ze slecht geïnformeerd door de gemeente.

Samenvattend zijn mensen over het algemeen tevreden. Belangrijkste punt van ergernis is het parkeerbeleid. Daarnaast is er onduidelijkheid rondom de A9 en de herinrichting van het Dorpsplein. De meningen over de gemeente zijn verdeeld.

De SP afdeling Amstelland Meerlanden gaat in de komende kerngroep vergadering in december de resultaten van dit buurtonderzoek bespreken, en tevens bekijken welke actie zij kunnen ondernemen, vervolgens zullen de bewoners worden geïnformeerd.

U bent hier