h

Persbericht Mosquito

2 mei 2008

Persbericht Mosquito

Amstelveen - ROOD, jong in de SP, trekt ten strijde tegen de Mosquito. Dit apparaat, bedoeld om hangjongeren te verjagen, is een typisch geval van symptoombestrijding. Daarnaast verplaatst de Mosquito het probleem. ROOD verrichtte de afgelopen weken een buurtonderzoek in Middenhoven en presenteert binnenkort een rapport met de resultaten uit verschillende gemeenten.

De afgelopen weken trok ROOD, jong in de SP, gewapend met een stapel enquêtes Middenhoven in. Ze spraken met buurtbewoners, werknemers en (hang)jongeren. Deze enquête onderzocht de problemen die er spelen met jongeren in de wijk Middenhoven. En mogelijke oplossingen hiervan.

Er hangt nu een Mosquito. Dit is een kastje dat een hoge piep uitstoot. Alleen jongeren jonger dan 25 horen deze piep. De gedachte hierachter is dat jongeren dit na een minuut of vijf als zo irritant ervaren dat zij liever vertrekken. Veel mensen zien de Mosquito niet als de juiste oplossing en zien veel liever dat er echt geïnvesteerd wordt in het oplossen van problemen omtrent jongeren.

Enige reacties:

  • Een meisje vertelde het volgende: "We hangen ook wel n's omdat we ons vervelen. We slopen dan niks, of zo. Maar de jongens die dat wel doen pakken ze niet aan".
  • Van een heer op leeftijd kregen de jonge SP'ers te horen: "Je moet weten wat er aan de hand is met die jongeren als je het probleem op wil lossen".
  • Een werknemer zei het volgende: "Sinds die Mosquito hier hangt is het probleem met hangjongeren inderdaad minder, wat doen die jongens nu is de vraag"
  • Een moeder vertelde: "Mijn kinderen hebben last van die Mosquito. Ze zeggen dan: mam, je weet niet hoe irritant het klinkt".

Zaterdag 26 april was ROOD te vinden bij de feestelijke opening van het verbouwde winkelcentrum Middenhoven. Zij sprak daar met mensen over de resultaten van het buurtonderzoek. De jonge SP-leden waren blij met de positieve reacties van de feestgangers en de constructieve opstelling van de winkeliersvereniging.

ROOD wil dat de Mosquito verdwijnt omdat het de hangjongeren verplaatst. Het is bovendien nog niet duidelijk of de hoge piep gehoorschade veroorzaakt. De Mosquito maakt geen onderscheid en pakt dus alle jongeren, niet alleen de jongeren die in de fout gaan. Nog een probleem is dat er niet afdoende onderzocht is wat de invloed op kleine kinderen en huisdieren is.

ROOD en de SP wil dat er ingezet wordt op het voorkomen van problemen door meer aandacht te schenken aan een betrokken jeugdbeleid. Er moeten voldoende en goede plekken zijn waar jongeren kunnen vertoeven, zonder de overige buurtbewoners tot last te zijn. Jongeren die in de fout gaan en de wet overtreden moeten worden aangepakt; ingrijpen en lik op stuk. Dit vergt een actieve instelling van agenten, maar ook voldoende middelen en mogelijkheden voor deze agenten.

ROOD doet momenteel door heel Nederland onderzoek naar de Mosquito en hangjongeren. Alle onderzoeksresultaten zullen worden gebundeld in een rapport.

Wilt u het rapport ontvangen, of heeft u vragen of opmerkingen?

[Mail dan hier over de Mosquito]

U bent hier