Ontmoedigingsbeleid bijstandsaanvragen pijnlijk zichtbaar door Corona uitbraak
Over het recht op een voorschot bij de aanvraag van een bijstandsuitkering
Opiniestuk Wil Roode (burgerraadslid)
Met Instructie Aanvragen Bijstand
Binnen de gemeente Amstelveen is de SP al jaren alert op misstanden bij de afdeling Werk en Inkomen. Bijstandsgerechtigden kloppen regelmatig aan bij de SP-hulpdienst voor ondersteuning, omdat zij niet weten waar zij aan toe zijn.
Inmiddels is, door de Corona uitbraak, het aantal bijstandsaanvragen verdubbeld en is bij sommige gezinnen de financiële nood hoog. Wethouder Marijn van Ballegooijen (PvdA) heeft recentelijk een persbericht naar buiten gebracht over het beleid met betrekking tot de bijstandsaanvragen. Het is ronduit schokkend om te zien dat met dit beleid de Participatiewet, die toch al geen schoonheidsprijs verdient, met voeten wordt getreden.
Zo stelt de wethouder dat de gemeente geen 90% voorschot op een bijstandsuitkering binnen vier weken zou mogen verstrekken. Aan het verstrekken van een voorschot worden door de gemeente voorwaarden verbonden, maar dat is dus al in strijd met de wet. De bedoeling van een voorschot is nu juist mensen die in afwachting zijn van een besluit op hun bijstandsaanvraag niet hoeven te verhongeren en hun boodschappen kunnen blijven doen. De wethouder draait de zaken om en wil pas een voorschot geven als duidelijk is of een uitkering wordt toegekend.
Voorschot verplichting
Juist in deze crisis moet dit college zich ook gewoon houden aan de wet en niet zoals wordt aangegeven dat pas als alle benodigde informatie binnen is op het gemeentehuis een aanvraag snel kan worden afgehandeld. En dat het college daar ook nog eens acht weken over mag doen. Een termijn die het college ook nog eens mag verlengen. Het college dient weliswaar een besluit te nemen binnen acht weken maar dat heeft niets van doen met het verstrekken van een voorschot binnen vier weken na de eerste dag van aanvraag. Artikel 52 lid van de Participatiewet.
Nog een bewering die niet klopt is dat het niet mogelijk zou zijn om digitaal een bijstandsuitkering aan te vragen. In vele gemeenten is dat al gebruikelijk en de SP ziet dan ook geen enkele belemmering om dit ook in Amstelveen mogelijk te maken.
En omdat de wethouder tot nu de aanvraag voor bijstand weigert digitaal open te stellen via Werk.nl sta je als aanvrager al met een-nul achter. Zogenaamd onder de noemer van maatwerk. Het zogenaamde maatwerk blijkt te bestaan uit het sturen van een e-mail door aanvrager naar de gemeente om daarna te worden gebeld door een ambtenaar die de vragenlijst mondeling afwerkt.
Mensen in de bijstand hebben burgers ook rechten en niet alleen plichten. Als je telefonisch wordt afgewezen krijg je dus geen besluit op papier! Zonder een dergelijk besluit is het niet mogelijk om bezwaar aan te tekenen. Dat kan immers niet op basis van een telefoongesprek. Hiermee wordt het recht om een bewaarprocedure te starten onthouden.
Het college ontneemt hiermee het grondrecht dat voor iedereen op de eerste dag van aanmelding de uitkering gaat lopen. En de eis dat de benodigde informatie binnen moet zijn om daarna pas een besluit te kunnen nemen om over te kunnen gaan tot snel afhandelen is echt flauwekul.
Drogredenen wethouder
De wethouder voert allerlei drogredenen aan om het ontmoedigingsbeleid met betrekking tot bijstandsaanvragen te rechtvaardigen. Zo zou hij eerst willen onderzoeken of het digitaal aanvragen van een uitkering mogelijk is. Onzin, want het gaat om het omzetten van een knop. En dat weet de wethouder. En, zoals eerder benoemd, is het via Werk.nl eenvoudig te regelen. Gek genoeg mogen mensen wel hun stukken digitaal aanleveren. Dat dan weer wel. De wethouder verschuilt zich achter een zogenaamd onderzoek waardoor bewust mensen het recht op de eerstdaags melding wordt onthouden.
Het veel benoemde maatwerk is ronduit een lachertje. Mensen die het al moeilijk hebben willens en wetens nog verder in het financiële moeras te laten wegzakken is onmenselijk en heeft niets met maatwerk van doen. Het is ongeschreven beleid om ambtenaren zoveel mogelijk aanvragers telefonisch af te serveren om het aantal bijstandsaanvragen zo laag mogelijk te houden. En laag houden is geld in de kassa van de gemeente. Geld wat in de pot algemene middelen wordt gestopt.
Aanvraagformulier op website SP Amstelveen
Omdat het college blijft weigeren om bijstandsaanvragers tegemoet te komen heeft de SP het aanvraagformulier Bijstand op haar website geplaatst en is deze voor eenieder die reguliere bijstand wil aanvragen te downloaden.
Ook is op de website van de SP te lezen in de instructie wat je moet doen om te voorkomen dat de gemeente weigert het voorschot van 90% binnen vier weken over te maken na deze eerste dagmelding. Die ingangsdatum is heel belangrijk omdat dan de feitelijke uitkering gaat lopen en het daarbij behorende voorschot.
Als het college weigert om mensen te informeren over hun rechten dan doen wij dat als SP wel.