h

SP roept op tot verbinding

5 april 2024

SP roept op tot verbinding

Foto: SP

De polarisatie in Nederland en Amstelveen neemt toe. Er is een klimaat ontstaan waarin individuen aangesproken worden op wie ze zijn en niet op wat ze doen.

De geest is uit de fles en die moet terug. Volgens de SP doen we dat het beste door het goede te doen en te laten zien, laat zien dat iedereen ertoe doet en afkomst geen reden mag zijn, niet alleen in woord maar vooral in daad.

Om te beginnen organiseert de SP fractie daartoe een bijeenkomst die voor iedereen open staat, waarbij we nadrukkelijk inwoners uit de joodse gemeenschap uitnodigen om met ons de dialoog aan te gaan.

Deze bijeenkomst zal plaatsvinden op zondag 14 april a.s. van 13.00 - 16.00u aanmelden kan via amstelveen@sp.nl en is noodzakelijk vanwege beperkte plaats en de nodige inkoop.

De datum van de bijeenkomst valt tussen het Christelijke Pasen en het Joodse Pesach en vlak na het einde van de Islamitische Ramadan, ook andere gelovigen en niet-gelovigen zijn overigens welkom. Het gaat om verbinding! De SP zorgt voor hapjes en een drankje en dit zal koosjer zijn.

De SP zal daarna pleiten om ook als gemeente vaker interculturele ontmoetingen te organiseren, want de SP is ervan overtuigd dat het goede voorbeeld geven helpt om de weg naar verbinding te vinden.

Verklaring tegen discriminatie en racisme

Afgelopen woensdag werden n.a.v. een incident in Amstelveen vragen gesteld en kwam de oproep om de landelijk al ondertekende verklaring tegen Jodenhaat ook in Amstelveen te ondertekenen.

Raadslid Patrick Adriaans: ‘De SP is tegen elke vorm van discriminatie en racisme. Als er een specifieke groep aangesproken wordt dan is het goed om om die groep heen te gaan staan en te beschermen, bij voorkeur niet alleen met woorden maar met daden.

Op dit moment zal de SP Amstelveen elke verklaring tekenen die zich ondubbelzinnig afzet tegen de oplaaiende Jodenhaat. Verklaringen die ruimte open laten voor interpretatie waarbij legitieme Israël-kritiek en Jodenhaat over een kam geschoren worden of die schijn wekken zullen wij niet tekenen. Die verklaringen doen op de lange termijn meer kwaad dan goed in onze optiek’.

De SP Amstelveen staat overigens wel achter de ondertekening door de landelijke Partij.

Adriaans: ‘Deze verklaring is in sneltreinvaart geschreven en uitgebracht in de urgentie van het moment. Dan komt zorgvuldigheid van woordkeuze nog wel eens onvoldoende aan bod. Op dat moment was het van belang die intentie direct naar buiten te brengen. Voor Amstelveen pleiten wij voor een zorgvuldig opgestelde verklaring toegespitst op Amstelveen. Daarbij is het ook van belang om nog geen oordeel te vellen over incidenten die nog in onderzoek zijn, dan maken we ons zelf schuldig aan vooroordelen en dat willen we voorkomen.’

De SP is voor verbinding, tegen racisme en discriminatie en roept de mensen in Amstelveen op om met elkaar de dialoog aan te gaan. De partij neemt daarin zelf de eerste stap door een bijeenkomst te organiseren onder het motto: geen woorden maar daden, verbinding en verzet tegen discriminatie en racisme doe je samen! De SP roept mensen dan ook op om zich te melden voor de bijeenkomst op 14 april via amstelveen@sp.nl en zal daarnaast zelf actief betrokken inwoners benaderen.

U bent hier