h

JONGERENPARTICIPATIE

11 juni 2023

JONGERENPARTICIPATIE

Foto: SP

Vorige maand heeft er in P60 een raadsgesprek plaatsgehad over jongerenparticipatie. Dit initiatief kwam van een Amstelveense jongere die het belangrijk vindt dat hij en zijn leeftijdgenoten gehoord worden door de lokale overheid. Deze jongeman heeft al een keertje over dit onderwerp ingesproken bij de gemeenteraad. Tijd voor een nadere kennismaking.

Wie is deze gedreven persoon?

Omran Baikari is een student Marketing. Hij is op dit moment zijn studie aan het afronden en wil daarna graag verder Bestuurskunde studeren. Dankzij zijn inspreekbeurt enkele maanden geleden heeft hij goede contacten weten te leggen met meerdere politieke partijen. Hij benadrukt dan ook dat hij op dit moment bij geen enkele politieke partij is aangesloten. Zijn prioriteit ligt bij de jongerenparticipatie.

Wat versta je onder jongerenparticipatie?

De beste manier om jongeren te laten participeren is om een jongerenpanel te installeren die het gemeentebestuur gevraagd en ongevraagd adviseert over jongerenzaken. Dat zou kunnen op de manier zoals de Participatieraad Sociaal Domein ook is ingericht. De leden van het jongerenpanel moet dan een goede afspiegeling zijn van de Amstelveense jongeren. Dus niet alleen de mensen van het KKC, HWC en het Amstelveencollege, maar ook jongeren die een vmbo of een mbo-opleiding volgen. Ik was dan ook blij dat mijn verzoek om een raadsgesprek over dit idee werd omarmd door de politiek.

Hoe heeft Omran het raadsgesprek van 10 mei 2023 ervaren?

De avond was in een aantal opzichten teleurstellend. In de eerste plaats omdat de wethouders er niet waren. Ik had in ieder geval wethouder Berkhout verwacht. Verder kwamen er te weinig jongeren zelf aan bod en kwam de nadruk te liggen op een digitaal platform waarbij alleen scholieren van het Keizer Karelcollege zijn aangesloten. Zelf kreeg ik maar vijf minuten om mijn idee nader toe te lichten. Ik vind dat de avond niet goed uit de verf is gekomen. Helaas ben ik ook te weinig betrokken geweest bij het programma van de avond.

Wat ga je doen om jouw initiatief alsnog voor het voetlicht te krijgen?

Meerdere gemeenteraadsfracties, waaronder die van collegepartij VVD, hebben toegezegd om met mijn idee aan de slag te gaan. Ik ben blij dat zoveel partijen van rechts naar links positief tegenover mijn initiatief staan. Hier kan alleen maar iets goeds uit voortkomen.

Reactie SP-raadslid Nora Fakirni

Ik ben op 10 mei jl. ook aanwezig geweest in P60. Inderdaad kwamen de jongeren zelf weinig aan bod. Het initiatief van Omran kwam nauwelijks ter sprake. Er waren wel enkele scholieren van het KKC die waren aangesloten bij het digitale platform Future Face. Deze club kreeg naar verhouding de meeste aandacht. Zij profileren zichzelf vooral door te refereren aan internationale onderzoeken. Maar volgens mij zegt dat niets over de Nederlandse jongeren en dus ook niets over de jeugd van Amstelveen. Volgens mij willen ze voor hun digitale platform meer geld van de gemeente.Volgens Future Face willen jongeren alleen digitaal met elkaar in contact. Dit idee is extreem doorgevoerd, want toen er een jongere zich meldde om deel te nemen aan het platform werd hierop geschrokken gereageerd. Hij kon alleen digitaal met hen in gesprek. Niet persoonlijk! Verder werd die avond ook nog duidelijk dat jongeren die iets willen organiseren er niet op hoeven te rekenen dat zij dat dit jaar nog kunnen doen. De gemeente heeft daar kennelijk geen budget voor. Ze mogen wel ideeën aandragen voor 2024. Dat is toch niet erg motiverend?

U bent hier