h

VOLKSPROTEST op het Beursplein in Amsterdam

11 februari 2023

VOLKSPROTEST op het Beursplein in Amsterdam

Foto: SP

Vandaag is zo’n dag dat je blij bent om in Amstelveen te wonen. Ik zat nog heerlijk thuis aan de koffie toen ik op de Strijd Mee app al foto’s voorbij zag komen van SP-ers in een bus onderweg naar het Volksprotest in Amsterdam. Want ze kwamen uit het hele land; vanuit Sneek en Almelo, maar ook uit Tilburg.

Vanuit onze regio waren er uiteraard ook veel mensen. Er is de afgelopen weken dan ook alles aan gedaan om mensen te mobiliseren voor dit Volksprotest. Hoewel ik heel blij ben dat er zo veel SP-leden waren met hun aanhang vraag ik me af hoeveel sympathisanten aan onze herhaalde oproepen gehoor hebben gegeven.

De sfeer zat er in ieder geval goed in. Onder opzwepende muziek stroomde het Beursplein langzaam maar zeker vol. Cheryl had weer mooie borden gemaakt en de soepkar wachtte ons op met warme tomatensoep. Er waren veel mensen uit onze afdeling en dat is natuurlijk helemaal geweldig. Bij deze mijn excuses dat ik jullie niet allemaal heb gezien, maar dat gebeurt nu eenmaal als het hele plein zo vol staat.

Om een uur barstte het spektakel los en Lilian Marijnissen legde nog maar eens uit aan een ieder die het wilde horen waarom het zo belangrijk is om de energie te nationaliseren. Diverse personen kwamen het podium op om hun ervaringen met het publiek te delen, zoals een overbelaste zorgmedewerkster, en MBO-student die nauwelijks de eindjes aan elkaar kan knopen en die geen energietoeslag krijgt.

Maar ook vertegenwoordigers van andere organisaties kwamen aan het woord zoals Milieudefensie en Oxfam Novib. En allemaal zijn ze het erover eens dat de tweedeling tussen arm en rijk alleen maar groter en groter wordt en dat daar iets aan gedaan moet worden. Nationalisering van de energie is een van die oplossingen, omdat de winsten dan gebruikt kunnen worden om de energieprijzen voor de mensen te verlagen.

Politici waren er ook om te zeggen dat ze er alles aan doen om ervoor te zorgen dat slechte wetten niet worden aangenomen. En dat daarom de Eerste Kamer ook heel belangrijk is. Daar kunnen slechte wetten nog worden tegengehouden, zoals de Pensioenwet die nu wel al door de Tweede Kamer is aangenomen. En daarover gesproken: Bart van Kent kondigde aan dat op 21 februari er een protestbijeenkomst in Den Haag bij de Eerste kamer wordt gehouden. Dat is dus over precies 10 dagen.

Een opmerkelijk moment was het letterlijk onttrekken aan de beurs van de commerciële energiebedrijven. Dat gebeurde door enorm lange rollen met de namen van onder andere Vattenfall over het publiek uit te rollen. Een actie die waarschijnlijk het beste vanuit de lucht zichtbaar was.

Zoals gebruikelijk eindigde de middag met een wandeltocht door de stad waarbij grote spandoeken werden meegedragen. We trokken veel bekijks en meerdere buitenlanders wilden weten waarvoor wij aan het demonstreren waren. Er werd naar hartenlust gefilmd en gefotografeerd.

Foto: SP

Foto: SP

Foto: SP

Foto: SP

U bent hier