h

Marina Casadei neemt afscheid van de gemeenteraad. Marina bedankt!

31 maart 2022

Marina Casadei neemt afscheid van de gemeenteraad. Marina bedankt!

Foto: SP

In 2014 kwam Marina voor het eerst in de raad en op 29 maart jl. heeft Marina Casadei na twee termijnen van vier jaar nu afscheid genomen van de Amstelveense gemeenteraad. Met plek 19 als lijstduwer op de kandidatenlijstlijst voor de gemeenteraadsverkiezingen van dit jaar zette zij een punt achter haar raadslidmaatschap. Altijd op de inhoud gericht voerde zij scherpe debatten. Kritisch, en waar het moest fel, maar altijd met respect voor haar opponenten, verkende zij haar ruimte om het debat scherp aan de wind te voeren.

Marina was woordvoerder op de onderwerpen die vallen binnen het sociaal domein, zoals zorg en welzijn, werk en inkomen, jeugd, sociale- en burgerzaken. Haar belangrijkste drijfveer was (en is) om mensen die moeilijk of niet voor zichzelf kunnen opkomen handvatten te geven en daarmee hun zelfredzaamheid helpen te vergroten. Haar verbazing hoe weinig de gemeente doet om deze mensen te helpen in plaats van te dwarsbomen is dan ook enorm.

Marina: "Je kunt niet je eigen capaciteiten als maatgevend beschouwen voor iedereen hier in Amstelveen. En dat is vaak wel wat je in deze gemeente ziet gebeuren. De gemeente Amstelveen is vaak 'doof en blind' en ik zie het als taak van de SP om mensen gehoord en gezien te laten worden." Dat gelijkwaardigheidsbeginsel moet hier telkenmale nog zwaar bevochten worden. En dat is verschrikkelijk, maar des te eerzamer om te mogen doen.

Vanuit haar werk en achtergrond bij achtereenvolgens Bureau Opvang Nieuwkomers (BON) en Humanitas heeft zij vluchtelingen bijgestaan bij het inburgeren en het opvoeden van hun kinderen. Hier zag zij dat veel beleid - met name jongerenbeleid - vooral ingezet wordt om overlast te bestrijden. Jongerencentra werden gesloten en jongerenwerkers zijn hulpverleners geworden. Dit terwijl jongeren behoefte hebben aan plekken waar zij elkaar kunnen ontmoeten om activiteiten te ondernemen. Naar jongeren zou ook beter geluisterd moeten worden. Dat is waar Marina de laatste 8 jaar véél energie in heeft gestoken en zij heeft gemerkt hoe moeizaam het is om dit soort voor de hand liggende zaken in een rijke gemeente als Amstelveen van de grond te krijgen. Voorzieningen voor de jeugd kunnen en moeten worden verbeterd. Dat wordt ook één van de speerpunten van mijn opvolger Nora Fakirni.

Een paar vragen aan Marina

Hoe kijk je terug op je tijd als raadslid en heb je het gevoel dat je hebt kunnen bereiken wat je wilde bereiken?

Marina: Ik zou meer willen spreken van op de kaart zetten dan bereiken. Alles ging toch zo goed hier? Wij hebben aangetoond dat het op veel terreinen helemaal niet zo goed gaat in Amstelveen en dat heel veel mensen aangewezen zijn op hulp van de gemeente. En als je niet goed gebekt bent krijg je niet waar je recht op hebt. Alle mensen hebben recht op maatwerk en daar ben ik op blijven hameren.

Wat zie je als markante momenten uit je raadslidmaatschap?

Marina: Het aanbieden van ons eerste Zwartboek wat heeft geleid tot de klachtenregeling Sociaal Domein. Die helaas alweer ter ziele is.

Heb je het raadslidmaatschap als eervol ervaren?

Marina: Je bent volksvertegenwoordiger. Mensen hebben hun vertrouwen in mij uitgesproken en dat is per definitie eervol.

Welke aspecten vond je het meest belangrijk in het functioneren als gemeenteraadslid?

Marina: In contact blijven met de mensen voor wie je het doet.

Hoe vaak slaag je er, als raadslid, in om onderwerpen die je zelf belangrijk vindt in de gemeenteraad aan de orde te stellen?

Marina: Dat is ons wel gelukt, alleen andere fracties durven vaak niet mee te gaan in onze analyses. Zo hebben wij meerdere keren het slechte functioneren van Stichting Vluchtelingenwerk Amstelland aan de orde gesteld, waarna de wethouder heeft moeten toegeven dat zaken daar hopeloos verkeerd zijn gegaan. Het heeft geleid tot het ontbinden van SVA en het contracteren van Vluchtelingenwerk Nederland.

"De belangrijkste taak van een gemeenteraadslid is het vertolken van opvattingen en emoties die leven onder inwoners" Voel je je hierin geslaagd?

Marina: Ja, door de klopacties en het hebben van een Hulpdienst kom je heel goed te weten wat er in de samenleving speelt.

Wat dient er naar jouw mening vooral te veranderen, opdat de gemeenteraad in jouw gemeente effectiever kan functioneren?

Marina: Er moet een cultuuromslag komen. D.w.z. het dualisme moet veel meer in praktijk worden gebracht. De collegepartijen houden elkaar veel te stevig vast en durven nauwelijks kritiek op elkaar te uiten. En de oppositiepartijen moeten ook echt oppositie voeren. Ik had vaak het gevoel dat de SP de enige was die het college enig tegengas gaf.

Je hebt twee termijnen in de raad gezeten. Wat zijn je plannen voor de toekomst?

Marina: Het wordt minder politiek en meer cultuur!

Marina bedankt.

U bent hier