h

Mondelinge vragen SP gecensureerd

2 december 2021

Mondelinge vragen SP gecensureerd

Foto: SP

Het democratisch gehalte van de gemeenteraad beleefde afgelopen woensdag 1 december een nieuw dieptepunt. Via de griffie kreeg raadslid Marina Casadei te horen dat zij haar mondelinge vragen met betrekking tot de inburgering niet mocht stellen. De griffie is de mening toegedaan dat de vragen van de SP allang waren beantwoord.

Raadslid Casadei: “Het klopt dat door de SP het afgelopen jaar meerdere keren schriftelijke vragen zijn gesteld over de inburgering die per 1 januari 2022 door de gemeente zal worden uitgevoerd. Maar, na de mededeling van het college dat er uitstel nodig was, zijn deze vragen maar ten dele beantwoord. Tot twee keer toe. Ook technische vragen zijn niet of ten dele beantwoord. Eén januari is al over een maand en daarom maakt de SP zich zorgen of de gemeente wel goed is voorbereid.

Ik begrijp niet waarom ik mijn mondelinge vragen niet mocht stellen in de commissievergadering. Het onderwerp is actueel en wat de SP ziet is dat er nog heel veel losse eindjes zijn. Daarover gaan de vragen die ik wilde stellen. Na een gesprek met de griffier werd mij te verstaan gegeven dat ik maar een ordevoorstel moest doen.

Dat heb ik gedaan en de voorzitter heeft daarop aan de aanwezige commissieleden gevraagd of ik namens de SP-fractie alsnog mijn vragen mocht stellen. Hoewel niemand wist wat die vragen waren hebben, op GroenLinks na die zich onthield, alle fracties tegen gestemd. Met als gevolg dat ik helemaal niets mocht vragen. Een bizarre, ondemocratische gang van zaken. Vooral omdat kennelijk de griffier inhoudelijk mag oordelen of vragen wel of niet relevant zijn.

 Ik roep het college op dit keer duidelijkheid te verschaffen, inhoudelijk de vragen te beantwoorden en ook de informatie die eerder gevraagd is met de raad te delen. Drie keer is scheepsrecht en het college kan nu kiezen: of zij heeft transparantie echt hoog in het vaandel staan of zij vindt het niet belangrijk dat raadsleden en inwoners goed geïnformeerd worden. Ik heb er weinig vertrouwen in maar ik daag het college uit mijn ongelijk te bewijzen!”

U bent hier