h

Festival voor Rechtvaardigheid

9 november 2021

Festival voor Rechtvaardigheid

Foto: SP

Het weer had niet slechter kunnen zijn afgelopen zondag 7 november. Maar kou, regen en wind hebben het niet kunnen winnen van de goede sfeer. Want ondanks de slechte weersomstandigheden was er een goede opkomst. Mensen die het belangrijk vonden om hun medemens te steunen. Van de uitgenodigde raadsleden waren slechts twee personen kort aanwezig. De anderen hebben zich niet vertoond. Sommigen hebben vooraf te kennen gegeven niet te willen komen om te luisteren naar de slachtoffers van het gemeentelijke beleid.

SP en FNV hebben Amstelveners die het moeilijk hebben een hart onder de riem willen steken. Stuk voor stuk vertelden zij verhalen over hun ervaringen met de gemeente. Hoe ze niet of slecht zijn geholpen. Over de rode loper betraden zij het podium om daar hun verhaal te vertellen. Veel indruk maakte een dakloze jonge tiener die al drie jaar met haar moeder van hotel naar hotel gaat, omdat niemand ze helpt bij het vinden van woonruimte.

Een man vertelde het verhaal over zijn vrouw die ernstig ziek is en MS heeft werd lastig gevallen door iemand van de gemeente die vond dat zij best wel kan werken.

De verhalen waren schrijnend en maakten veel indruk op de aanwezigen. Maar er was ook muziek van Ferdous. Hij rapte teksten over hoe vluchtelingen uit een vreemd land zich in de steek gelaten voelen in het land waar ze nu wonen. Een tekst die hij speciaal voor deze gelegenheid heeft geschreven. De meegekomen kinderen hebben zich op het podium uitgeleefd in een supporting act.

Tweede Kamerlid Bart van Kent heeft het college van burgemeester en wethouders van Amstelveen opgeroepen om het Zwartboek 2021 serieus te nemen. Als SP-woordvoerder werk en inkomen doet hij er in Den Haag alles aan om werken zonder loon te stoppen. En om misstanden zoals beschreven in het zwartboek de wereld uit te krijgen. En het minimumloon moet worden verhoogd naar € 14,00 per uur.

Na Bart van Kent kwam Kitty Jong, vicevoorzitter van de FNV, aan het woord. Zij vestigde de aandacht op de vele werkende armen. De inkomens zijn te laag en de woon- en zorgkosten te hoog. De FNV wil ook het wettelijk minimum loon verhogen naar € 14.00 per uur en de uitkeringen en de AOW eveneens verhogen. Zij was het eens met Bart van Kent dat de Participatiewet moet worden afgeschaft. Die is onrechtvaardig en brengt mensen nog meer in de problemen onder meer door de zogenaamde kostendelersnorm. Zorgen voor elkaar wordt hierdoor bestraft.

Aan het einde van de middag kwam wethouder Marijn van Ballegooijen. Hij vertelde over een boekje dat in de maak is waarin de rechten staan van de uitkeringsgerechtigden. Hij heeft aangegeven dat hij met alle mensen die in de problemen zijn gekomen door de uitvoering van gemeentelijk beleid in gesprek wil gaan. Zou er dan toch nog een vervolggesprek komen met Barry Rol? Zij wacht al twee jaar op een uitnodiging van de wethouder.

Foto: Marco Lucas

Klik op afbeelding voor VERGROTING (even 8 sec. wachten, gelduld dus)

Reactie toevoegen

U bent hier