h

GEMEENTE WIL AF VAN DAKLOZE ALLEENSTAANDE MOEDERS

16 oktober 2021

GEMEENTE WIL AF VAN DAKLOZE ALLEENSTAANDE MOEDERS

Foto: Pixabay / Pixabay

De SP zet al langere tijd vraagtekens bij het daklozenbeleid van de gemeente. Want wie dakloos wordt kan nauwelijks rekenen op ondersteuning. Vrouwen die slachtoffer zijn van huiselijk geweld en met hun kinderen op straat komen te staan worden niet geholpen. In plaats van ze te verwijzen naar een Blijf-huis worden ze ondergebracht in een hotel, waar ze dan tegen een gereduceerd bedrag een kamer kunnen huren. Echter de minimale bijdrage is € 400,- per maand. En dat is een aanzienlijk bedrag voor mensen die een inkomen op of onder het minimum hebben.

Tijdens gesprekken met de dakloze moeders kwam de SP tot een schokkende ontdekking. Dit jaar is op 5 augustus een bus vol daklozen vertrokken naar Zeeuws-Vlaanderen. Het is onduidelijk hoeveel Amstelveense daklozen er mee zijn gegaan, maar de SP weet van drie alleenstaande moeders dat zij erbij waren. De bedoeling was om de daklozen te interesseren om daar te gaan wonen.

Eenmaal aangekomen in het plaatsje Sluis kregen de passagiers een aantal huizen te zien. Alleen de straat, want de huizen konden niet binnen worden bezocht. Er werd ook aandacht besteed aan de scholen in de omgeving. Een van de dakloze moeders hoorde dat haar kind wellicht op een Belgische school voor speciaal onderwijs zal worden geplaatst, want die is er niet in Sluis. Wie er wil wonen moet bovendien een CV aanleveren om in aanmerking te komen. Een eis die vraagtekens oproept.

De Amstelveense vrouwen hebben aangegeven dat ze nog willen nadenken over een eventuele verhuizing. Hun familie en netwerk zijn in Amstelveen en hun kinderen zitten hier op school. Bovendien zijn de kinderen al getraumatiseerd door al het huiselijk geweld. Om dan te verhuizen naar een heel ander deel van Nederland, ver weg van familie en vriendjes, is dan een enorme stap. In de periode dat ze dakloos zijn is er door de gemeente geen enkele vorm van ondersteuning geboden en dat is juist iets waar slachtoffers van huiselijk geweld behoefte aan hebben.

De vrouwen voelen zich onder druk gezet en worden bestookt met appjes van hun contactpersoon. Ze krijgen te horen dat ze het hotel moeten verlaten, omdat ze er niet langer dan zes maanden mogen verblijven. De CV moet zo snel mogelijk worden aangeleverd anders is hun kans op een verhuizing naar Sluis verkeken en staan ze weer op straat.

De SP vermoedt dat het de bedoeling is dat de vrouwen in Sluis gaan werken in de thuiszorg, omdat daar een ernstig tekort is aan personeel. En als ze dat doen wordt er voor huisvesting gezorgd. Maar daarover is hen niets verteld. Het is onbegrijpelijk dat slachtoffers van huiselijk geweld die ondersteund behoren te worden het stempel ‘economische dakloze’ krijgen. De SP heeft hierover schriftelijke vragen gesteld aan het college.

Reactie toevoegen

U bent hier