h

Beweging door acties bij Hondenvoerbedrijf Tailsco.BV/Nestlé

17 mei 2021

Beweging door acties bij Hondenvoerbedrijf Tailsco.BV/Nestlé

Foto: SP

Gemeente Amstelveen schort bemiddeling werkzoekenden op. Het bedrijf wil in gesprek over betere arbeidsvoorwaarden

De SP voerde 11 mei actie bij het hondenvoerbedrijf Tailsco.BV. Al vanaf februari wordt er door de SP Amstelveen in samenwerking met FNV-actie
gevoerd voor beter loon en betere arbeidsomstandigheden van werknemers. Tailsco.BV is een hondenvoerbedrijf dat in 2020 na de Brexit in Amstelveen neerstreek. De aansturing gebeurt vanuit het Engelse Tails.com. Dat is opmerkelijk. Het moederbedrijf Nestlé heeft haar Nederlandse hoofdkantoor eveneens in Amstelveen staan. Tailsco.BV is opgericht vanuit het hoofdkantoor van Nestlé. Ook Tails.com, van oorsprong een Engels bedrijf, dat de aansturing van de werknemers voor zijn rekening neemt, hoort bij moederbedrijf Nestlé. De winsten bij de divisie hondenvoer van Nestlé worden onder andere toegeschreven aan het handige digitale bestel- en verstuurmodel van hondenvoer op maat. Maar dat gaat dus over de ruggen van de werknemers die er werken.

Werken zonder loon - wel subsidies

Er is geen cao, pensioenopbouw en reiskosten worden niet betaald. Ook het minimumuurloon klopt niet. De gemeente Amstelveen bemiddelde werkzoekenden naar Tailsco.BV. Daarbij werd onvoldoende rekening gehouden met de persoonlijke omstandigheden van werkzoekenden en  werd ook onvoldoende informatie vooraf gegeven over het bedrijf, arbeidsvoorwaarden en arbeidsomstandigheden. Er moest zonder loon (proefplaatsingen) en onder het minimumloon gewerkt worden. Het bedrijf kreeg subsidies door het (te) lage loon, hoefden werknemers niet vanaf dag 1 loon te betalen en kwam ook in aanmerking voor loonkostensubsidie via het werkgeversservicepunt. De eerste werkzoekenden waarmee het bedrijf is opgestart, zijn inmiddels na zeven maanden hun baan alweer kwijt. Hier komen geen nieuwe mensen voor in dienst. Tailsco.BV huurt nieuwe werknemers, veelal arbeidsmigranten in via het uitzendbureau Antenna. Wil Roode, SP Amstelveen en tevens kaderlid FNV Uitkeringingsgerechtigden: “Dat is natuurlijk een schande. Er wordt bij multinational én moederbedrijf Nestlé miljardenwinst gemaakt, de Zwitserse baas verdient omgerekend zo’n 8,1 miljoen per jaar. Dan past het niet dat je werknemers in armoede laat leven en hen niet eens het minimumloon betaalt. Er heeft inmiddels een eerste constructief gesprek geweest met Nestlé en ook het Engelse Tails.com heeft naar aanleiding van de acties laten weten in gesprek te willen. Nestlé organiseert het gesprek.

De gemeente Amstelveen en het Werkplein AA (Aalsmeer/Amstelveen) hebben inmiddels de bemiddeling van werkzoekenden opgeschort. Werkzoekenden die bij Tailsco.BV werken en dat willen, worden geholpen bij het vinden van een baan elders. Maaike Zorgman, bestuurder FNV Uitkeringsgerechtigden: “Daarover zijn we enorm blij. De gemeente Amstelveen heeft zijn verantwoordelijkheid genomen. Want als je als gemeente meewerkt aan dit soort constructies en werkzoekenden bemiddelt naar een bedrijf wat zich niet netjes het minimumloon betaalt, ben je natuurlijk niet beter dan iedere andere ordinaire koppelbaas”. De FNV wil dat werkzoekenden fatsoenlijk bejegend worden en naar passende, duurzame en echte banen bemiddeld worden, liefst natuurlijk met een fatsoenlijke cao”.

De actie van 11 mei stond ook in het teken van de ‘Voor 14 campagne’. De  FNV zet met deze beweging in op een verhoging van het mimumloon naar 14 euro per uur. Steeds meer mensen leven en werken in armoede  terwijl er aan de top van het bedrijfsleven enorme winsten worden gemaakt. Die oneerlijke verdeling laten we niet meer toe.

U bent hier