h

Gemeente zet onvoldoende tolken in

6 april 2021

Gemeente zet onvoldoende tolken in

De fractie van de SP heeft schriftelijke vragen gesteld aan het college over de inzet van professionele tolken ten behoeve van buitenlandse cliënten waaronder statushouders.

De SP-hulpdienst staat veel anderstalige gezinnen bij. Veelal gezinnen die zijn aangewezen op een uitkering volgens de Participatiewet en die te  maken krijgen met gemeentelijke klantmanagers en werkmakelaars. Als mensen de taal nog onvoldoende beheersen is de inzet van een professionele tolk daarom van het grootste belang om te voorkomen dat er miscommunicatie ontstaat.

Maar in Amstelveen wordt dit vaak niet gedaan, waardoor cliënten van de afdeling Werk en Inkomen nog altijd onvoldoende begrijpen wat er wordt gecommuniceerd. Ook worden nog altijd stukken ter ondertekening aan hen voorgelegd die niet zijn vertaald door een tolk. Omdat zij de inhoud niet begrijpen kunnen zij in de problemen komen, bijvoorbeeld doordat zij niet weten wat zij wel of niet moeten melden aan hun klantmanager.

Jonge kinderen worden als tolk ingezet

Raadslid Marina Casadei: “Van medewerkers van de hulpdienst hoor ik regelmatig dat bij de gemeente gesprekken worden gevoerd met anderstaligen zonder tolk of met een bekende van de cliënt die voor het gemak als tolk wordt ingezet. Vaak zijn dat mensen die zélf de Nederlandse taal nog onvoldoende machtig zijn. Maar wat voor ons werkelijk de druppel is die de emmer doet overlopen is dat met regelmaat jonge kinderen in de basisschoolleeftijd worden ingezet om te tolken voor hun ouders. En dan gaat het over de financiële situatie van het gezin, de mogelijkheden van de ouders om wel of niet te werken en andere zaken waar kinderen zich niet mee bezig horen te houden.”

De SP vindt dat de gemeente per direct moet stoppen met het misbruiken van jonge kinderen door ze te laten tolken. Het gaat er bij ons niet in dat dit  een van de werkinstructies is voor de afdeling Werk en Inkomen. Ook het Werkplein AA moet beter weten. Kinderen van statushouders komen met hun vader en moeder uit oorlogsgebieden en hebben genoeg traumatische ervaringen. Zij moeten in Nederland onbezorgd naar school kunnen gaan en kind kunnen zijn. Dat ze worden belast met zaken als de financiële situatie van hun ouders is beschadigend en druist in tegen de rechten van het kind. Het lijkt de SP verstandig dat ook de kinderombudsman zich over deze schendingen van het Kinderrechten verdrag uitspreekt.”

U bent hier