h

Sociale woningmarkt onder druk

27 september 2019

Sociale woningmarkt onder druk

Foto: Nazir Husseini

Donderdag 26 september jl. werd er in het Poppentheater - georganiseerd door GroenLinks en de SP - gediscussieerd over de (benarde) situatie op de Amstelveense woningmarkt. Met name waar het gaat om betaalbare woningen. Die zijn schaars. Twintigers die het huis uit willen moeten noodgewongen op de zolderkamer bij pa en ma blijven wonen omdat er geen betaalbare woning te vinden is. De wachttijden zijn enorm en het aantal gegadigden ook.

De ernst van het onderwerp werd benadrukt door de behoorlijke opkomst enerzijds en de aangrijpende verhalen anderzijds. Sommige jongeren hebben de moed al opgegeven en proberen hun cynisme de baas te blijven.

Wat is het probleem ?

Er zijn - in tegenstelling tot wat de wethouder beweert - te weinig sociale/betaalbare woningen. Zowel huur als koop. Sommige partijen in Amstelveen zien c.q. erkennen het probleem wel, maar er gebeurt niets.

"Een meerderheid negeert onze argumenten." aldus Patrick Adriaans van de SP.

In Amstelveen zijn er in totaal 42.477 woningen waarvan 32% valt onder 'sociale huur', 22% in bezit van corporaties en 10% is in particuliere handen.

Er wordt wel gebouwd, maar voornamelijk in het duurdere segment. De nieuw gebouwde 'betaalbare' woningen zijn kleiner én duurder. Doorstroming komt niet van de grond omdat mennsen niet vrijwillig naar een kleiner en duurder huis verkassen. Probleem is ook als er sociale huurwoningen worden verkocht, er nieuwe bijgebouwd moeten worden. Maar dat gebeurt juist niet of véél te beperkt. Sinds 2011 zijn er überhaupt geen sociale huurwoningen meer gebouwd. Sociale huurwoningen die nu gebouwd worden zijn duurder omdat de grond duurder is geworden.

De Amstelveense maat

Er wordt voornamelijk gebouwd voor mensen met een dikke portemonnee. Binnen de huursector doet zich ook het fenomeen voor dat twee dezelfde woningen voor verschillende prijzen worden verhuurd. Hoe langer je in een huis woont, hoe minder huur je relatief betaalt. Ook dit belemmert de doorstroming enorm. Zo ook ouderen voor wie een huist 'te groot' wordt gaan meer betalen als zij kleiner willen gaan wonen. Allemaal trends die de doorstroming belemmeren. Zo is de wens van het college dat de woonvooraad 'sociale huurwoningen' van 12.000 naar 9.000 teruggeloopt. Gevolg is - zo was uit de zaal te vernemen - dat jongeren ondanks dat zij hun roots in Amstelveen hebben liggen, genoodzaakt zijn naar steden als Almere uit te wijken. Er zijn 25.000 jongeren onder de 25 jaar woonachtig in Amstelveen. De huidige problemen op de woningmarkt veroorzaakt inmiddels al zwerfjongeren, die er achter gekomen zijn dat het in Amsterdam beter zwerven is.

GroenLinks wil meer sociale huurwoningen realiseren in Amstelveen. Een motie van de SP, die voorstelt jongeren en ouderen meer 'samen' te laten wonen (mixed used of de zgn. meergeneratie-woningen) is door alle parijen
gesteund.

Wachttijden

De jongeren in de zaal geven aan dat je 12 jaar ingeschreven moet staan bij Woningnet, wil je überhaupt kans maken op een woning. Je mag dus zeggen dat er nagenoeg geen betaalbare woning in Amstelveen te krijgen is. Zoals gezegd, er wordt wel gebouwd, maar veelal in het duurdere segment. De beschikbare grond wordt opgekocht door vastgoed-ontwikkelaars en die willen het hoogste rendement. Dit is ook pijnlijk  zichtbaar voor wie een toertje door de stad maakt. Op ieder beschikbaar stukje grond verrijzen prachtige paleisjes. Zo worden er in het voormalige KPMG-gebouw woningen gerealiseerd van om en nabij de €2000 per maand. Als ook expats die veel vraag veroorzaken naar woningen in het duurdere segment.

Wat staat ons te doen?

In december staat de woonagenda gepland. GL en SP willen daaraan voorafgaand actie gaan voeren.

De bouw wordt in de ogen van de SP onvoldoende gereguleerd. Om  iedereen kans op een woning te bieden zal er anders moeten worden gebouwd. Meer diversiteit in huurprijzen zodat er voor iedere portemonnee een woning beschikbaar.

Iedereen telt mee. Wonen is een recht. Teken de petitie "Bouw sociale huurwoningen in Amstelveen". Deze petitie staat inmiddels online en houdt voor nieuwe acties de website van de SP Amstelveen in de gaten.

U bent hier