h

Uniek: De SP ging undercover

SP Café

Foto: Marco Lucas

Elke laatste maandag van de maand is er van 19.00 - 20.00 uur een SP Café. Ontmoet andere SP-leden en geïnteresseerden.

Iedereen is welkom!

Komende 2X in De Meent

daarna weer inr De Bolder

De komende twee keer wordt het gehouden in Wijkcentrum De Meent.
10 mei 2019

Uniek: De SP ging undercover

Op dit moment werken er ongeveer 250 duizend Poolse werknemers in Nederland. Maar onder welke omstandigheden werken zij? En wat voor invloed heeft dat op hen en op de mensen hier? De SP is undercover gegaan om hier achter te komen. Een SP’er heeft gesolliciteerd op werk dat veel Oost-Europeanen in Nederland doen, en heeft gewerkt en gewoond tussen werknemers uit Oost-Europa. De undercover beelden die hierbij zijn gemaakt, en zijn ervaringen hebben geleid tot een film die de SP nu naar buiten brengt.

De SP heeft bij verschillende uitzendbureaus, die veel werken met werknemers uit Oost-Europa, gesolliciteerd. Bij een aantal uitzendbureaus werden we direct afgewezen omdat alleen mensen uit Oost-Europa daar mochten werken, ondanks dat het vacatures voor werk in Nederland betrof. Andere uitzendbureaus werkten wel mee. Uiteindelijk heeft dit geleid tot undercover werk en huisvesting met Oost-Europeanen in een bedrijf in het Westland.

Het undercoverwerk liet zien wat de dagelijkse praktijk is voor Oost-Europeanen in Nederland. Een onzeker contract van één week, per week opzegbaar. Huisvesting betrof een matras in een stapelbed, in een huis gedeeld door 6 mensen, waarvoor ongeveer 400 euro werd ingehouden op het loon. Als er aan de thermostaat werd gedraaid, koud of warm, kreeg iedereen in huis een boete van 50 euro, ondanks dat dergelijke boetes niet zijn toegestaan.

Honderdduizenden mensen uit Polen werken in andere landen, terwijl honderdduizenden werknemers uit Oekraïne vertrekken naar Polen. Deze beweging van goedkope arbeid houdt de lonen laag, ook in ons land. Oost-Europese werknemers werken ver weg van hun land en familie, terwijl veel Nederlanders aan de kant staan.

Lijsttrekker Eric Smaling on tour. Deel 1

Remine Alberts over Rechtvaardigheid

Remine Alberts over stemmen

Marie-France van Oorsouw: cultureel erfgoed en cultuur educatie

Robert Brand over Schiphol

U bent hier