h

SP pleit voor milde politie-aanpak tieners

10 september 2018

SP pleit voor milde politie-aanpak tieners

Foto: SP

Kinderen van 12 jaar en iets oudere tieners worden na hun eerste vergrijp veelal door de politie soms urenlang vastgehouden en verhoord op het politiebureau. Dat is volgens een rapport van Defence for Children schadelijk voor minderjarigen en de SP wil weten hoe dat in Amstelveen gaat. Raadslid Marina Casadei heeft er schriftelijke vragen over gesteld.

Zij wijst er op dat jeugdrechtadvocaten en kinderrechtenorganisaties zich zorgen maken over de kwestie. De SP vraagt of B&W die zorg delen en of zij bereid zijn een ‘reprimandegesprek’ met de tieners te overwegen als alternatief voor straffer beleid. Ook vraagt Casadei of de gemeentelijke afdeling Jongerenwerk contact heeft met de politie, hoeveel jongeren tussen de 12 en 18 jaar er met de politie in aanraking zijn geweest voor ‘lichte vergrijpen’ als winkeldiefstal, vernielingen en andere soortgelijke delicten en hoeveel er bij Jongerenwerk terecht zijn gekomen.

Trauma

‘Is er sprake van dezelfde werkwijze als die van het Preventief Interventie Team (PIT) in Amsterdam wanneer er sprake is van zeer jonge verdachten?’ vraagt zij verder en, als dat niet zo is, wil zij weten waarom die aanpak niet is overgenomen.

De SP zegt te willen dat kinderen niet getraumatiseerd raken of angst voor de politie ontwikkelen. “Kinderen worden nu naar een groot cellencomplex in Amsterdam overgebracht, wegens de reorganisatie bij de Nationale Politie en met name voor kinderen omdat op politiebureaus een tekort is aan personeel. Het baart de SP veel zorgen dat vanwege capaciteitsproblemen minderjarigen nu worden ondergebracht in een groot cellencomplex met alle genoemde gevolgen van dien”, schrijft Casadei.

Lijsttrekker Eric Smaling on tour. Deel 1

Remine Alberts over Rechtvaardigheid

Remine Alberts over stemmen

Marie-France van Oorsouw: cultureel erfgoed en cultuur educatie

Robert Brand over Schiphol

U bent hier