h

Informatieavond NATIONAAL ZORGFONDS, zonder eigen risico

4 juli 2016

Informatieavond NATIONAAL ZORGFONDS, zonder eigen risico

Foto: Marco Lucas

Door Dick Kolkman, SP lid.

Op vrijdag 1 juli j.l. werd de beloofde informatieavond gehouden in wijkcentrum Alleman in Amstelveen.

Marina Casadei opent de avond en Jan Troost leidt de vragenronde in goede banen.

David Hollanders, is econoom, verbonden aan het Amsterdams Instituut voor Arbeidsstudies (AIAS), Universiteit van Amsterdam en aan business school TiasNimbas, is de eerste die zijn verhaal houdt:

"We hebben nu onderhand 10 jaar marktwerking in de Zorg. Deze marktwerking heeft ons niet veel goeds gebracht. Zorgverzekeraars hebben het voor het zeggen. In plaats van dat de zorg beter en goedkoper wordt, wordt het alleen maar duurder en slechter en de gewone burger betaalt de rekening. Daarom moet het huidige systeem met de marktwerking verdwijnen. De zorgverzekeraars moeten minder zeggenschap krijgen en er moet meer zorg in het basispakket zitten zoals fysiotherapie en tandheelkunde." aldus Hollanders.

Nu kunnen maar liefst 1 miljoen mensen hun eigen bijdrage niet meer betalen. Zij zijn het kind van de  rekening van de liberalisering van de zorg. Liberalisering voor de zorgverzekeraars ja, niet voor de zorggevers en –nemers.

De 4 grote zorgverzekeraars vormen een kartel. Zij willen het liefst een zorg met een gebrek aan dekking, zo min mogelijk zorg wat zo min mogelijk kost. Ze vormen een kartel, want ze kennen elkaar, in Zuid Frankrijk, onder het genot van een lekker Frans wijntje en een kaasje bespreken ze hoe ze kunnen leven als god in Frankrijk.

1. Met hun Apollo- netwerk met farmaceuten intimideren ze huisartsen en patiënten.

2. Marktwerking, zo min mogelijk.

3. Verplichte deelname van de patiënten, om de inkomsten zeker te stellen en

4. De staat helpt de verzekeraars een handje: het verdien model moet niet in gevaar komen door hen, die het niet kunnen betalen. Daarom moeten ze eerst betalen en dan pas mogen ze een regeling treffen.

We moeten het Nationaal Zorgfonds als koevoet gebruiken en ons niet laten verleiden tot kleine discussies die het huidige systeem niet doen verdwijnen. Slechter dan het huidige systeem kan niet, want Nederland is voor de zorg het duurste land, op één land na, de Verenige Staten.

Dit systeem is alleen maar goed voor farmaceuten en verzekeraars.

Nade econoom de bijdrag van Hollanders krijgt een radiologe van het woord. Ze is geen lid van de SP en spreekt ook niet namens het ziekenhuis waar ze werkt. Ze spreekt wel als burger en moeder. Ze vindt dat de zorg voor iedereen gelijk moet zijn en dat de patiënt centraal moet staan.

Met het huidige systeem heeft ze veel problemen. Nu staat de polis centraal in plaats van de patiënt. De verzekeraars hebben nu veel, te veel, macht.

De zorg is aan het verkavelen!

Als ze nu een patiënt heeft, moet ze bedenken: “Is
het ziekenhuis wel ingekocht bij de zorgverzekeraar waar haar patiënt verzekerd is?”

“Is het acuut, of niet?”

“Om een voorbeeld te noemen: Een hersentumor is niet acuut levensbedreigend…Wordt het nu wel of niet vergoed, wil de verzekeraar het wel." Eerder zou ze onmiddellijk voor datgene gekozen hebben wat nodig is voor de patiënt.

Steeds meer Eerste Hulpen sluiten de deuren. Een ordinaire bezuinigingsmaatregel…

Voor zorgverzekeraars geldt: Eerst geld, dan de patiënt.

Er wordt een vraag gesteld uit het publiek: stel nu, er is een behandeling, en nu blijkt later, dat het niet vergoed wordt: wat dan?

Het antwoord is waarschijnlijk een dure rekening. Moet
de arts of de patiënt dan soms eerst bellen?

De volgende spreker uit de praktijk is Ed, fysiotherapeut. Ook hij is geen lid van een politieke partij.

Vroeger was hij niet zo tegen marktwerking, het systeem van vroeger was een prettig systeem voor een fysiotherapeut, maar nu is ook hij behoorlijk kritisch over het huidige zorgstelsel. De fysiotherapeut tekent een contract en leest de polissen op de computer. De consument kent deze polissen niet, maar de fysio mag er niets over zeggen.

Als een patiënt bijvoorbeeld 40 behandelingen nodig heeft, maar in een polis staat, dat maar 16x vergoed worden, dan is de fysio geneigd om te zeggen na bijvoorbeeld 4x, ga maar naar huis en hopelijk lost het zich verder vanzelf op. Een fysio wordt afgerekend op gemiddelden. Hij kan geloof ik zelfs een boete krijgen…

De kosten van een patiënt rijzen de pan uit. Hij moet bijvoorbeeld heel erg om zijn eigen risico denken. Ieder jaar opnieuw. Een dokter kan zeggen, kom later maar  terug, maar misschien moet hij dan opnieuw het Eigen Risico betalen…! Ook hij vindt dat mensen eerst om de zorg zouden moeten denken, dan pas om het geld.

Het is duidelijk dat velen niet goed af zijn met het huidige stelsel.

Maar hoe gaan we het dan wél regelen? Er komt eerst nog een opmerking uit de zaal:

Volgens mij kun je het woord zorgverzekering steeds meer vervangen door schadeverzekering. Verder wordt opgemerkt dat de Rabobank 51% van de aandelen van Aecmea bezit, dus Aechmea kán niet neutraal zijn.

Er wordt gevraagd of de raadsleden van de politieke partijen nog vragen hebben… ?

Wat we moeten doen, is het doorvertellen en doorgeven van de boodschap, aldus Marina, zodat steeds meer mensen weten en beseffen, dat er een alternatief is.

Een raadslid van GroenLinks zegt dat GroenLinks zich ook tegen marktwerking uitgesproken heeft en tegen zorgmijding.

Marco Lucas vraagt aan de radioloog of het huidige zorgstelsel geen grote spanning legt op de eed van Hippocrates, die elke arts moet afleggen.

Het antwoord is dat het inderdaad steeds lastiger wordt!

Foto: Marco Lucas

Er is ook een vrouw van de Participatiegroep Minima Amstelveen aanwezig in de zaal.(PMA) Een adviesorgaan van het College van B &W, voor de minima dus, (06-82837031) voor sociaal en juridisch advies.

Het zou toch mooi zijn, als, in ieder geval de minima zou profiteren van het nieuwe fonds en/of dat ze van de eigen bijdrage af zou zijn. Juist de minima is de dupe van het huidige stelsel.

In de zaal vraagt iemand het woord die iets van het hart wil en kortgeleden in de Apotheek van Waardhuizen het volgende meemaakte,waardoor zij last kreeg van plaatsvervangende schaamte:

Ze stond in de rij om medicijnen op te halen o.i.d, toen voor haar iemand stond die naar alle waarschijnlijkheid een vluchteling was. Hij was er met zijn 2 kinderen. Er lag een zee van medicijnen op de toonbank en de man was in gesprek met de apothekeres. Hij zei: “Ik heb geen 20 euro voor de medicijnen”. De medewerkster van de apotheek zei: ”Maar u zult het toch moeten betalen, anders krijgt u ze niet mee”. “Maar het is voor mijn kinderen”! zo sprak hij wanhopig.. Toen stapte de vrouw van de PMA naar voren en legde de rest van het verschuldigde bedrag bij. Het ging nog om een miniem bedrag. De hele zaal was er stil van…

Een ander verhaal gaat over een Eerste Hulp. Als iemand een foto wil, kun je al de opmerking krijgen: “Denk er om, het gaat wel van je eigen risico af!

De fysiotherapeut vertelt dat bij een contract heeft over hoeveel zorg hij mag geven. Als iemand meer zorg nodig heeft, doet hij soms wel meer handelingen. Die worden dus niet betaald. Dit zal hopelijk vaker voorkomen, maar het is eigenlijk van de gekke.

Verder schijnt een apotheker het verschil in prijzen van medicijnen soms zelf te betalen.

Steeds meer mensen in de zorgsector krijgen een burn-out. Meer studenten twijfelen over het afmaken van de studie. Om maar een paar quotes uit de zaal aan te halen.

Joep van Erp, fractievoorzitter SP, stelt de vraag hoe we de kosten van het Nationaal ZorgFonds in de hand gaan houden?

Het antwoord was dat de marktwerking juist geleid heeft tot hogere kosten, veel geld gaat naar farmaceuten en zorgverzekeraars. Een andere oplossing die wordt aangedragen: neem zorgverleners weer in loondienst en haal de prikkel eruit om targets te moeten draaien.

Iemand uit de zaal uit Aalsmeer merkt op dat ze eigenlijk heel tevreden is over haar huidige situatie. Geen klachten. Ze krijg alles vergoed. Wellicht dat haar woonplaats de oorzaak is (?!) oppert een Amstelvener. Of het zo verschilt per gemeente?

Heeft de fysiotherapeut nu echt een zwijgcontract? Hij
blijkt geen negatieve dingen te mogen zeggen over de zorgverzekeraar, vanwege het contract. Is er een boeteclausule…?

Tot slot, wat gaan we doen?

Het is de bedoeling dat het Nationale Zorgfonds algemeen bekend wordt als mogelijk alternatief.

Bezoek avonden, zoals deze, bijvoorbeeld:

8 juli om 20.00 uur in het dorpshuis aan de Calkoenstraat 27 in Landsmeer.

De SP gaat zich sterk maken voor het Nationale ZorgFonds, tot en met de verkiezingen. Laat het zich als een olievlek verspreiden. Zegt het voort, ga naar de website, kijk op www.nationaalzorgfonds.nl

Contact: info@NationaalZorgFonds.nl

Marina dankt de sprekers en de andere aanwezigen en na afloop kan iedereen een drankje nemen bij de bar van Alleman.

U bent hier