h

1 Mei-viering Oosterpark gekaapt door sluwe tegenstanders

2 mei 2016

1 Mei-viering Oosterpark gekaapt door sluwe tegenstanders

Foto: Marco Lucas

Wat waren we er aan toe. Na de koudste koninginnedag (ga voor die paar jaar niet meer over koningsdag spreken) sinds de afgelopen dertig jaar, een zonovergoten 1 Mei als Dag van de Arbeid. Heerlijk. Een uiterst gezellige en ontspannen middag in het Oosterpark, dat de FNV had uitgekozen als locatie voor de 1 Mei-viering. Chapeau !

Het Oosterpark als bestemming van de jaarlijkse protestmars vanaf het Jonas Daniël Meijerplein. Een zeer goede locatie en met allerhande podia en informatiestands waar werd toegesproken, gediscussieerd en een bescheiden feestje gevierd. Verschillende podia lieten om-en-om van zich horen. Een broodnodige schreeuw om echte banen was luid en duidelijke te horen. Young en United en met gebalde vuiste was er onmiskenbaar sprake van een manifestatie.

Een bijeenkomst met een speakerscorner, vele toespraken en een Echte-banen-show, noem ik een demonstratie. En ja, er was live muziek en drank en eten. Maar kennelijk te aantrekkelijk voor te veel mensen. Daags erna reden genoeg voor werkgevend Nederland om met een kritische noot te komen. Zoveel eendracht maakt teveel macht en ondanks de afgeronde renovatie van het park vonden D66 en VVD  het nog te vroeg om de kwetsbare pas gezaaide grasmat aan zijn eerste evenement bloot te stellen. Het zal voor het eerst zijn dat zij zich zorgen maken om dat wat kwetsbaar is.....

U bent hier