h

Drukbezochte Syrische avond in Buitenveldert

28 november 2015

Drukbezochte Syrische avond in Buitenveldert

Foto: Marco Lucas

Het was nog even spannend of ik wel binnen kon komen, maar gelukkig was er een plaatsje voor mij vrijgehouden. Dan heb ik het over mezelf om foto's te nemen, maar de openingszin zou één-op-één op een Syrische vluchteling kunnen slaan. De overvolle theaterzaal van het Huis van de Wijk Buitenveldert was het toneel van een succesvolle voorlichtingsavond die de gemeente Amstelveen  had georganiseerd, samen met het Syrische Comité en waar het Platform Vluchtelingen Welkom Kronenburg aan mee deed.

De avond

Ik vond het een informatieve en gevarieerde avond met een breed palet aan sprekers die - in mijn ogen - een heel realistisch beeld gaven van de vluchtelingen-problematiek. Want anders kan ik het niet noemen. Op indringende wijze gaf Annemarie Busser van Amnasty International een inleiding over de cijfers en omstandigheden waaronder deze mensen Syrië moeten ontvluchten. Een verhelderende correctie op het beeld dat de laatste weken zo dominant in de media wordt geschetst is dat nog altijd 95% van de Syrische vluchtelingen wordt opgevangen in de vijf omliggende landen. 95 procent ! Ergo, slechts 5 van de 100 vluchtelingen komt dus naar Europa toe. Dat deze 5% ongelukkig verdeeld wordt over de EU, zegt meer over het onduidelijke beleid van die EU dan over het werkelijke probleem van de vluchtelingenstroom.

Cijfers

De instroom van asielzoekers dit jaar was eind oktober al hoger dan 2013 en 2014 bij elkaar. In totaal werden tot eind oktober bijna 47.000 asielaanvragen geregistreerd, tegen bijna 17.000 twee jaar geleden en bijna 30.000 afgelopen jaar.

Dat meldt de Immigratie- en Naturalisatiedienst woensdag in het maandverslag over oktober. Het gaat tot eind oktober om 46.834 aanvragen, ruim 200 meer dan 2013 en 2014 samen (46.615).

Van de asielaanvragen dit jaar kwam bijna de helft van Syriërs. Verder vroegen ruim 7600 personen uit Eritrea en ruim 4000 stateloze mensen asiel aan. Zowel bij de Syriërs als bij de Eritreeërs zaten ruim 1100  minderjarigen zonder begeleiding.
(Bron: ANP)

© Marco Lucas

Verder werden er verschillende mensen naar voren gevraagd om hun persoonlijke verhaal te doen. Hartverwarmende verhalen en een aandoenlijke dankbaarheid die allen zo graag aan 'ons' kwijt wilden. Mooie verhalen. En een bijzondere ervaring om naar te luisteren. Want elke vluchteling die een verhaal vertelt is opeens geen vluchteling meer, maar iemand in nood die simpelweg uit medemenselijkheid opgevangen dient te worden. Een avond waar het woord gelukzoeker voorgoed in een heel ander daglicht kwam te staan.

U bent hier