h

Thuiszorg voert actie tegen 'proef'

29 oktober 2015

Thuiszorg voert actie tegen 'proef'

Foto: Joep van Erp

Afgelopen donderdag 22 oktober hebben boze thuiszorg medewerksters uit de gemeente Utrecht, Zwolle, Ommen en Hardenberg actie gevoerd bij het kantoor van Zilveren Kruis Achmea in Leiden. De zorgverzekeraar heeft namelijk een ‘proef’ ingevoerd in die vier gemeenten. De proef komt er op neer dat de gemeenten in wijken worden verdeeld. Zorginstellingen moeten vervolgens (net als bij aanbesteding in de bouw) per wijk gaan inschrijven om hun zorgverlening te mogen houden. En u raadt het al, niet de beste maar alleen de goedkoopste aanbieder krijgt het werk gegund. Voor de FNV is dit het zoveelste foute voorbeeld van marktwerking in de zorg. De ellende die door deze onzalige aanbestedingspraktijk in de  huishoudelijke thuiszorg al is ontstaan slaat hiermee over naar de persoonlijke verzorging in de
thuiszorg.

Maar het wordt erger. Alleen de zorgaanbieder die een wijk gegund heeft gekregen (de hoofd-aannemer) krijgt een fatsoenlijk tarief voor zijn zorgverlening in die wijk. Maar als een cliënt uit een niet gegunde wijk zich bij hem meldt voor zorg dan betaalt Zilveren Kruis Achmea maar 75% van het landelijk vastgesteld tarief. Dat is onder de kostprijs! Dat kan natuurlijk niet. Maar contractueel wordt de zorgaanbieder door Zilveren Kruis wel verplicht om die cliënten te accepteren. Dus voor exact dezelfde zorg gaat er niet alleen verschillend betaald worden, maar zorgaanbieders worden ook nog eens verplicht voor een deel van hun cliënten onder kostprijs zorg te leveren. Zo’n wurgcontract is ongehoord. Het gevolg wordt slechtere zorg voor de  cliënten en een aanslag op de arbeidsvoorwaarden van de zorgverleners.

Maar het wordt nog erger. Door het verschil in betaling worden cliënten feitelijk gedwongen hun zorg af te nemen bij de zorgaanbieder die hun wijk door Zilveren Kruis Achmea gegund heeft gekregen. De gedwongen winkelnering uit het begin van de vorige eeuw is hiermee weer terug in Nederland. Weg is de vrije zorgkeuze van de cliënten, die wij in Nederland zo hoog in het vaandel hebben staan.

Hebben we de ellende nu gehad? Nee, nog niet. In de gemeenten zijn op dit moment specialistische teams actief op het gebied van dementie, wondverzorging, stervensbegeleiding, enz.. Die teams hebben een jarenlange goede samenwerking opgebouwd met ziekenhuizen, huisartsen, en welzijnsorganisaties. Die teams kunnen alleen rendabel ingezet worden als zij wijk-overstijgend/regionaal kunnen werken. Door de  ‘proef’ met maar één hoofdaannemer per wijk is dat niet meer mogelijk. De specialistische teams zullen dus opgeheven gaan worden. Mensen zullen daardoor (veel) langer in de (veel) duurdere ziekenhuizen en revalidatiecentra moeten blijven omdat goede zorg thuis niet meer mogelijk is.

Het team Care van FNV Zorg & Welzijn heeft dan ook donderdag 22 oktober een demonstratie georganiseerd bij het kantoor van Zilveren Kruis Achmea om deze onzalige proef te stoppen. Want WIJ WILLEN GEEN  PROEVEN OM DE CENTEN OVER DE RUG VAN DE CLIËNTEN. Inmiddels kan het protest van FNV Zorg & Welzijn rekenen op steun van werkgevers, ziekenhuizen, huisartsen, cliëntenraden, oppositiepartijen in de tweede kamer, en het verzet breidt zich inmiddels verder uit.

Van de actie is een filmpje gemaakt. Iedereen die de zorg een goed hart toedraagt wordt opgeroepen het filmpje te bekijken en door te sturen naar anderen, met daarbij het verzoek het filmpje verder door te sturen:  https://www.youtube.com/watch?v=B66ZOVPjYSM

Kijken op Youtube kan ook: ‘FNV voert actie bij Zilveren Kruis Achmea’

 

 

U bent hier