h

SP: Amstelveen meest groene stad van Europa?

1 oktober 2014

SP: Amstelveen meest groene stad van Europa?

Afgelopen zomer heeft de dreigende, en deels illegaal uitgevoerde, bomenkap aan de Parelvisserslaan voor veel commotie gezorgd. De bomenkap zou noodzakelijk zijn volgens het college omdat deze bomen de werking van nog te plaatsen zonnepanelen in de weg zouden staan. De mogelijke bomenkap is opgeschort tot in ieder geval 1 oktober. 

De SP is van mening dat zonder degelijk onderzoek niet overgegaan mag worden tot bomenkap. Dit is in lijn met het bestaande beleid van de gemeente Amstelveen.

Waar gaat het om?

  • 10 zomereiken 
  • 7 essen met een gemiddelde omvang 100 cm en 14 meter hoogte  in de kracht van hun leven en steeds waardevoller voor mens en natuur 
  • 6 stuks 50 jaar oude populieren met een omvang van 400 cm 
  • 15 reeds omgehakte bomen

Inmiddels is er een brief van de wethouder over dit onderwerp naar gemeenteraad en omwonende gestuurd, en hierop is  een reactie van de omwonenden gekomen. De brief gaat over het vervolg van het proces.

Naar aanleiding van deze brief heeft de SP de volgende vragen gesteld aan het college.

  1. Hoe ziet de wethouder de rol van de onafhankelijk deskundige?
  2. Is de wethouder bereid in het proces zo nodig toch een onafhankelijk vergelijkbaar onderzoek te doen naar de effecten van enkel de bomenkap op de te verwachten totale energieopbrengst?
  3. Kan de wethouder nu al toezeggen de ondergrens die de bewoners aangegeven hebben (buffer met Beneluxbaan) in ieder geval te respecteren?
  4. Is de wethouder bereid, gezien de controverse die ontstaan is en om te streven naar maximaal draagvlak, de uiteindelijke uitkomst aan de raad voor te leggen?

Afhankelijk van de antwoorden van het college op 1 oktober neemt de SP vervolgstappen.

U bent hier