h

Zorgdebat in De Meent

26 februari 2014

Zorgdebat in De Meent

Politiek debat Amstelveen
Column van Broeder Tuck.

'Terug naar de Bossen' laat zich op vele manieren zien. Op verzoek organiseert 'Terug naar de Bossen' op 24-02-2014 in Amstelveen een politiek debat. Het mooie hierbij is dat wij van buiten Amstelveen komen waardoor onafhankelijkheid van de debatleider is gegarandeerd.

Het debat staat onder de sprankelende en kundige leiding van Jan Troost en de vaart zit er meteen goed in. De avond bestaat uit 3 delen. Eerst mogen de politici vertellen waarom we op hen zouden moeten stemmen, gevolgd door praten over de zorg en dan een deel met participatie als onderwerp. Van de 9 politieke partijen heeft 1 partij geen gehoor gegeven aan onze uitnodiging. Gevolg; een lege stoel met daarop het bordje met CDA. De opkomst is prachtig, 75 mensen, o.a. politici, zorgaanbieders, zorgvragers.

Eigenlijk zijn er geen grote verschillen te constateren tussen de partijen. Elke politicus heeft het beste voor met mensen die zorg nodig hebben. Ieder van hen, van links tot rechts, zegt dat wie zorg nodig heeft, deze gewoon moet krijgen. Sommigen spreken over wie echt zorg nodig heeft. Dan moet je oppassen. Die gaat de normen aanscherpen.

debatleider Jan Troost

De debatjury, bestaande uit Zuster Margaretha, Gerda Polman en Broeder Tuck gaan een winnaar van de avond kiezen. Dat is niet eenvoudig, want er worden heel veel zinnige dingen gezegd en iedereen doet gepassioneerd mee. Kanshebbers zijn bijvoorbeeld iemand uit de zaal die tegen een politicus zegt: "Stop nou eens om over 'die mensen' te praten alsof het een aparte soort is." Of de vraag van een mevrouw welke politicus het aandurft om geld weg te halen bij de opsmuk van Amstelveen om daarmee het tekort aan zorggelden aan te vullen. De hele jury viel als een blok voor de wijkverpleegkundige die opriep om de mensen nou eens niet steeds in stukjes te hakken, maar de gehele mens te zien in zijn situatie. "Dan wordt er iemand gestuurd voor de vloer, dan voor iemands mond, dan voor iemands kont." Dit klonk zo uit het hart en to the point. Uit handen van Zuster Margaretha ontvangt hij welverdiend de Gouden Eekhoorn. We kunnen terugzien op een mooi debat waarin veel mensen grote zorgen hebben uitgesproken. Een debat waarin locale politici hun goede wil hebben getoond, maar waarbij wel de vraag bij Broeder Tuck rijst of deze wel ten volle beseffen wat er op hen af komt. Met vriendelijke en strijdbare groeten, Broeder Tuck

U bent hier