h

Amstelveen is blut!

6 juli 2013

Amstelveen is blut!

Woensdag 3 juli is in de gemeenteraad de kadernota vastgesteld. Hierin worden de financiële kaders vastgesteld voor volgend jaar voor de gemeente Amstelveen.

De kosten voor de verbreding van de A9 werd wederom niet opgenomen in de kadernota. Deze struisvogelpolitiek  is voor de SP fractie reden geweest om de kadernota niet goed te keuren. De verbreding gaat Amstelveen tussen de 40 en 100 miljoen euro kosten. Dit kan Amstelveen niet dragen. 

Het betoog van de fractievoorzitter  Joep van Erp tijdens deze kadernota:

Amstelveen is blut.  Maar niemand weet het nog. Er word niet over gepraat . Er worden geen maatregelen genomen.

De  SP informeert de inwoner van Amstelveen wel!De algemenen reserve mag dan op 30 miljoen uitkomen in 2017. De A9 komt niet voor in dit stuk! Dus waarover praten we hier eigenlijk!De onderhandelingen over de A9 gaan nu al weer flink het derde jaar in.Het wordt een financieel fiasco voor Amstelveen. Drie hoofdrolspelers van de VVD die maar blijven dansen in de achterkamertjes en maar niet tot overeenstemming kunnen  komen.  Post, Schultz en Raat. Dit kost de hardwerkende Amstelvener 40 tot 100 miljoen euro.  Gemeenteraad en inwoners van Amstelveen. Laat u niet in maling nemen. Stop de onderhandelingen en voorkom zo het failliet van Amstelveen. De verbreding van de A9 is niet gewenst is een rijksproject en zal daarom door het rijk betaald moeten worden.Het in de accountantsverklaring genoemde bedrag van 40 miljoen als onderhandelingsresultaat kan niet door Amstelveen gedragen worden, mede in het licht van de mogelijke decentralisaties . College kom in actie. Stop de onderhandelingen en ontzeg alle medewerking op het gebied van infrastructurele samenwerking aan het rijk. En mobiliseer en stimuleer de Amstelveense bevolking  bij het organiseren van het legitieme verzet.

Hiervoor dient de SP de motie in “Red Amstelveen”.

De wethouder verwijt de SP kamikaze politiek te bedrijven. Ik zeg u mijnheer de voorzitter en geachte raadsleden:De enige echt kamikaze piloten zaten in het vorige college: VVD Wethouder Hellendal en PvdA wethouder Pols. Zij tekende het contract van 100 miljoen. Dat was kamikaze politiek. En de Raad vond het goed destijds. Helaas de stad Amstelveen gaat mee in deze kamikazevlucht.En tegen diegene die denken dat verzet tot niets leidt: Kijk even wat er gebeurde toen de Schildersbuurt in opstand kwam tegen de nieuwe visie Stadshart 2025. Toen ging het college door de knieën. De SP zegt: “College en raad  neem hier een voorbeeld aan en kom zelf in actie” 

 In de strijd tegen de Leegstand wordt naar de mening van de SP te weinig  voortgang geboekt.Toegeven, de omgeving van het Olmenhof wordt opgeknapt en wethouder Groot is in gesprek met de marktpartijen. De beloofde notities zijn gekomen maar het resultaten blijven uit. Of kan de wethouder waar concreet vooruitgang is geboekt? Leegstand wordt zelf door de gemeente in de hand gewerkt. Zie de lege bibliotheek Middenhoven en de lege muziekschool in Westwijk. Alle twee wegbezuinigd. De vrijblijvendheid moet eraf en marktpartijen en woningbouwcorporaties moeten nu echt aan het werk gezet worden om de leegstand te gaan bestrijden. Hiervoor dient de SP de motie in: Bestrijd de Leegstand. Via deze motie verzoeken wij het college om een leegstandverordening op te stellen.

Decentralisatie

Red het sociale domein. Het sociale domein staat onder druk. Door het rijk reeds ingeboekte bezuinigingen op het sociale domein zal door de gemeente uitgevoerd moeten gaan worden. Het college boekt al meteen een bezuiniging in van 2 miljoen op het sociale domein in afwachting van de maatregel die genomen moeten gaan worden nav deze decentralisatie. Dat kan minder zonder enige moeite of laste verzwaring. 1 Gebruik de verwachte winstuitkeringen van voormalig nutsbedrijf Eneco voor het verzachte van de bezuinigingen op het sociale domein 2  Schrap de capaciteitsuitbreiding tbv het GBA en de woonfraude bestrijding. In het totaal moet 5.5 miljoen bezuinigd gaan worden op oa de ambtelijke organisatie, producten en taken. Uitvoering van het GBA en woonfraude kan hier geen uitzondering op zijn en ook zij zullen hun deel moeten gaan leveren. De  100 duizend euro die vrijkomen bied de gemeente Amstelveen ruimte om de bezuinigingen op het sociale domein te verzachten. Deze kadernota heeft geen enkele waarde zolang de kosten van de A9 hierin niet worden opgenomen. De SP kan zeker niet instemmen met de onnodige uitgave van:

- Kosten koningsbezoek 650.000 euro gemeenschapsgeld .Dit is veel te veel.

- zoals eerder gezegd geen geld meer in de A9

-  27 duizend voor beheer beeldkwaliteitplan van de gronden naast de museumspoorlijn. Waarom is er in het verleden geen gebruik gemaakt van het aanbod van bewoners om zelf een stukje groen te mogen onderhouden?

In 2014 gaan we naar de stembus en wij zullen de kiezer antwoord moeten geven op de volgende vragen:

De toekomst: De gemeente gaat over van het bepalen van het ruimtelijk beleid in de toekomst naar een zorg en welzijnsbeleid En hoe moeten we doen zonder daarvoor een organisatie te hebben opgetuigd en zonder daarvoor de middelen te krijgen. Hoe gaan we dat doen? Landelijk gezien moet er van 30 miljard in het sociale domein  naar zo’n 15 miljard. Voor de gemeente Amstelveen betekent dit ongeveer een bezuiniging van  20 miljoen. Voor de SP is van belang: Houd het sociale domein intact! Hef de lokale democratie niet op! Dus geen zeggenschap weggeven door nog meer  samenwerkingverbanden aan te gaan. Schep geen onrust door onnodige dure herindelingen van de gemeente in de toekomst. Groter is duurder! Houd de organisatie in de zorg compact en dicht bij de mensen Geen dure externe adviseurs,interim-managers en andere medewerkers. Het budget externe inhuur wordt nu al overschreden. De wethouder heeft nog geen antwoord gegeven over de oorzaken. Houd de zorgorganisatie professioneel dus: Geen vrijwilligers en werklozen inzetten voor professionele zorgtaken.   Daarop zet de SP in.

  • Zie ook:
  • A9

U bent hier