h

Gemeente Uithoorn moet sloop flats Europarei blokkeren

7 oktober 2011

Gemeente Uithoorn moet sloop flats Europarei blokkeren

Uithoorn - De SP eist dat het gemeente- bestuur van Uithoorn alles doet om de door Eigen Haard gewenste sloop van de drie flats te blokkeren. Als men dat niet doet, zijn de raadsleden en de wethouders geen knip voor de neus waard.

Na de commotie in 1997 hebben de SWU (stichting woningbedrijf Uithoorn) en de gemeente Uithoorn beloofd dat er niet gesloopt wordt en dat alle negen flats gerenoveerd worden. Eigen Haard is, via Woongroep Holland, de rechtsopvolger van de SWU en dient zich dus aan deze belofte te houden. Als Eigen Haard dit niet doet, dan is er sprake van het schenden van de overeenkomst die destijds met de bewoners en de gemeente is aangegaan.

De SP zou dit een zeer kwalijke zaak vinden, die met alle rechtsmiddelen tegengegaan moet worden. Het gemeentebestuur dient de bewoners bij te staan (met kennis en middelen) indien zij rechtsmiddelen willen aanwenden.

Als burgemeester en wethouders nu ook maar één millimeter meewerken aan de sloopplannen dan is er sprake van onbehoorlijk bestuur en zijn zij geen knip voor de neus meer waard. De SP is benieuwd waar met name de collegepartijen DUS en PvdA zich voor gaan inzetten. Voor de belangen van de huurders en inwoners van Uithoorn? Of voor de belangen van een woningcorporatie waarvan directeuren elk jaar meer salaris incasseren dan de minister-president van ons land.

Dan de inhoud van de brief van Eigen Haard. Citaat: “Volgens Eigen Haard is een ideale verdeling van het woningaanbod een verdeling van zeventig procent eengezinswoningen en is de resterende dertig procent dan bestemd voor sociale huurwoningen. ,,Binnen de drie flats is dit niet te realiseren, daarom zijn wij van mening dat er gekozen moet worden voor sloop en nieuwbouw", zo is te lezen in de brief.”

Dit is natuurlijk aperte onzin. De zogenoemde “ideale” verdeling (dat is slechts een arbitraire aanname) van 30% sociale huur en 70% koop en/of vrije sectorhuur heeft betrekking op het gehele woningbestand van Eigen Haard. Dat betekent dus niet dat in elk afzonderlijk complex die verhouding 30-70 aanwezig moet zijn. Anders moet men ook complexen slopen die voor meer dan 70% uit koop- en/of vrije sectorhuur bestaan. En dat gebeurt natuurlijk niet!

U bent hier