h

Fietsbrug Noorddammerweg hindernis voor gehandicapten!

17 augustus 2011

Fietsbrug Noorddammerweg hindernis voor gehandicapten!

oprit Brug
De fietsbrug over de nieuwe N201 is visueel misschien wel een plaatje, maar in de praktijk allesbehalve een plaatje. De fietsbrug is een gedrocht. Voor fietsers met een minder goede lichamelijke gesteldheid is de brug moeilijk te nemen. Voor mensen in een rolstoel betwijfelt de SP of de brug te nemen is, gezien de grote helling van het wegdek.

Is hier door de provincie Noord-Holland en de gemeenten Uithoorn en Amstelveen onderzoek naar gedaan?
Voldoet deze brug met de steile op- en afritten aan de normen en richtlijnen, bijvoorbeeld van het CROW?
Is de brug goedgekeurd door ouderen- en gehandicaptenorganisaties?
Hebben de overheden het ontwerp van de brug voorgelegd aan de belangenorganisaties, waaronder de Fietsersbond?

De SP vreest dat het antwoord op al deze vragen ‘nee’ is. Als wij ons vergissen horen wij de juiste antwoorden graag van gedeputeerde Post (VVD), wethouder Levenbach (PvdA) en wethouder Levie (Burgerbelangen Amstelveen).

fietsbrug Noordammerweg

Wie deze fietsbrug bedacht heeft, is de SP een raadsel. De automobilisten krijgen er vier rijstroken asfalt bij en kunnen dit punt straks probleemloos passeren.

Daarentegen worden fietsers, voetgangers en rolstoelers elke keer geconfronteerd met grote extra af te leggen afstanden en zeer steile op- en afritten. Wij vragen ons af hoe de gladheidsbestrijding hier geregeld is en of deze in de praktijk ook adequaat uitgevoerd zal worden.

De afrit op de Randweg levert een gevaarlijk punt op, omdat fietsers met grote snelheid de brug afkomen en dan abrupt moeten remmen bij de Randweg, waarbij er slecht zicht is op eventueel aankomend verkeer op de Randweg (vanuit de richting Aalsmeer).De nieuwe N201 gaat pas in augustus 2013 open. Waarom de fietsers dan nu al (een aantal maanden) tot dat moment geconfronteerd worden met deze vreselijke fietsbrug, mogen de gedeputeerde en de wethouders de SP eens uitleggen.

Waarom niet de tijdelijke situatie gehandhaafd, waarbij fietsers de nieuwe N201 gelijkvloers konden oversteken? Waarom is er geen fietstunnel aangelegd, zoals bij de Legmeerdijk? Die fietstunnel daar levert veel minder problemen op voor het langzaam verkeer. Waarom - als er dan toch perse een brug moest komen en geen tunnel - zijn de op- en afritten niet minder steil gemaakt en parallel aan de Noorddammerweg. Kortom: de belangen van de automobilist staan bij het provinciaal bestuur en de beide gemeentebesturen weer eens voorop en het langzaam verkeer wordt opgezadeld met nieuwe problemen zoals deze fietsbrug.

U bent hier