Gemeenteraadsverkiezing 2017 / 2018 SP Amstelveen

Echte Inspraak, Echte Kansen

 

 

          

 
Echte Inspraak,          

Echte Kansen

Verkiezingsprogramma
2018-2022 SP Amstelveen

 

 

 

Lijsttrekker: Patrick Adriaans

1. Patrick Adriaans

Meer informatie

2. Marina Casadei

Meer informatie

3. Nazir Husseini

Meer informatie

4. Joep van Erp

Meer informatie

5. Wil Roode

6. Jan Wolters

7. Marco Lucas

8. Frank Bikker

9. Gerda Polman

10. Kirsten Lackert

11. Michel Duyx

12. Margo Appels

13. Arno Jacobs

14. Daniëlle Lucas-Klok

15. Dick Kolkman

16. Jan Demming

17. Monique Strous

18. Jan Baks

19. Claudia Nduwayo

20. Nazifa Zakha

21. Yildiz Kurt

22. Helen Oltmans

23. Adriana Glastra van Loon

24. Grea Twint

25. Henk Overbeek

Voorwoord

Echte Inspraak, Echte Kansen

Amstelveen is een mooie gemeente, Amstelveen is een financieel gezonde gemeente met inwoners die gemiddeld genomen een goed bovengemiddeld inkomen hebben, ook is Amstelveen aantrekkelijk voor bedrijven. In  Amstelveen zijn we in staat om met een grote mate van zelfstandigheid keuzes te maken. Dat is goed om te constateren. Dat schept ook verplichtingen.

Amstelveen is geen perfecte gemeente. De SP is met grote regelmaat de
Amstelveense wijken ingetrokken, heeft gesproken met inwoners, met huurders, met eigenaren van woningen, met werkenden, werklozen en
gepensioneerden. Wat de SP daar geconstateerd heeft is dat Amstelveners veel zelf kunnen, daarbij wel op gezette tijden een steuntje kunnen gebruiken. Daarnaast hebben ze een duidelijke mening die ze regelmatig laten horen. Waar Amstelveen in kan verbeteren is het beter horen van de inwoners. Het beter ondersteunen van initiatieven van inwoners en echte hulp bieden aan inwoners die even in een mindere periode zitten.

De SP maakt duidelijk andere keuzes dan de afgelopen periode is gedaan.
Wij kiezen ervoor om met de inwoners vorm te geven aan Amstelveen. Dat betekent bijvoorbeeld dat we naast de huurders staan in hun overleg met de verhuurder. Dat betekent ook dat we ruimte bieden aan initiatieven van  bedrijven op de voorwaarde dat vanaf het begin van een project inwoners betrokken worden en er overeenstemming is vooraf. We gaan voor bedrijven met een duidelijke binding met Amstelveen en bij voorkeur uit het MKB. Voor inwoners geldt dus altijd echte inspraak!

Het ondergeschoven kindje in Amstelveen is de steun voor inwoners in een
mindere periode. Terwijl er geld overgehouden wordt in het sociale domein, wordt met een beroep op zelfredzaamheid mensen niet de steun geboden die ze nodig hebben. Mensen straffen omdat ze de absurde regels van een ineffectief reïntegratiebedrijf niet vlekkeloos volgen is momenteel belangrijker dan mensen belonen voor goed gedrag. De SP kiest hier voor het bieden van echte kansen op langere termijn door scholing en ondersteuning ipv op korte termijn banen onder cao-loon aanbieden zonder uitzicht op structureel werk.

Zo zijn er tal van voorbeelden, in dit verkiezingsprogramma vind je er nog veel meer, waar de SP ervoor kiest om met de inwoners te werken aan een verbetering van het mooie Amstelveen. En daarbij ruimte te bieden aan initiatieven en inwoners kansen te geven voor ontwikkeling. Voor een mooi, groen, duurzaam, mobiel, sociaal, zorgzaam en gezellig Amstelveen bieden wij: Echte Inspraak, Echte Kansen!

De vijf belangrijkste punten:

  1. Echte kansen op een woning, we bouwen weer sociale woningen!

  2. Zij die zorg nodig hebben krijgen die, we schaffen de eigen bijdrage af!

  3. Een toegankelijk OV- met rechtstreekse verbinding met Amsterdam!

  4. Mensen in een uitkering bieden we perspectief op een echte baan!

  5. We versterken de inspraakmogelijkheden voor de inwoners!

 

Patrick Adriaans, lijsttrekker

Werk en Inkomen


Onze visie

Iedereen heeft recht op een fatsoenlijk inkomen. De SP is tegen armoede.

Armoede is een relatief begrip, maar de SP houdt zich vast aan de definitie: in Nederland wordt met armoede bedoeld; mensen die te weinig financiële middelen hebben, gemeten naar de gemeenschappelijke opvattingen over wat iemand in onze samenleving nodig heeft om een menswaardig bestaan te leiden.

Een veel gebezigde term tegenwoordig is de Participatiemaatschappij. Op zich geen term waar de SP warme gevoelens bij krijgt, omdat er op een redelijk dwingende manier een morele verplichting uit klinkt zonder dat daarbij de middelen ter beschikking worden gesteld. De SP is van mening dat  iemand waarvan verwacht wordt dat hij of zij 'meedoet' daar ook toe in staat wordt gesteld. Meedoen in een samenleving betekent meer dan alleen maar genoeg geld voor je boodschappen hebben. Meedoen in de samenleving vraagt dat mensen deel kunnen nemen aan het arbeidsproces, oftewel een baan hebben. Een baan met een inkomen waarvan je volwaardig kunt leven. Werk en inkomen, of in uiterste nood gebruikmaken van een sociale  voorziening, moeten een burger in staat stellen met dat inkomen volwaardig deel te kunnen nemen.

Welvaart en welzijn

Een eerlijkere verdeling van welvaart en welzijn ligt meer dan ooit in handen van de gemeente. De SP wil zoveel mogelijk invloed hebben op deze  besluiten. En de mogelijkheden die er vanuit de gemeente zijn, zoveel mogelijk te benutten. Niet iedereen is op de hoogte van de voorzieningen die beschikbaar zijn. Heel veel mensen menen ten onrechte hier niet voor in aanmerking te komen. Het huidige beleid van Amstelveen is erop gericht zoveel mogelijk voorzieningen weg te bezuinigen of aan strengere regels te laten voldoen om ervoor in aanmerking te komen. De SP zal vol inzetten om de voorzieningen die er zijn terecht te laten komen bij hen die deze het hardst nodig hebben.

De SP wil:

  • De aanvullende bijstand bij voorkeur alleen verstekken in de vorm
    van een gift.

  • Dat de gemeente meer inzet op het invullen van broodnodige banen in de publieke- en semi-publieke sector.

  • Dat de gemeente activeringsplekken stimuleert voor uitkeringsgerechtigden en hen laat participeren door middel van
    vrijwilligerswerk of sociale activiteiten. Een toelage moet zorgen
    dat hun inkomen hoger is dan de hoogte van de uitkering. Daarbij
    geldt altijd dat vrijwilligerswerk ook vrijwillig is.

  • Afschaffen van de sollicitatieplicht voor 55-plussers en stoppen met het aanbieden van peperdure re-integratietrajecten voor deze
    werkzoekenden.

  • Dat de gemeente Amstelveen het goede voorbeeld geeft door  minimaal 5% van het aantal arbeidsplaatsen toe te wijzen aan
    arbeidsgehandicapten en tevens zorgt voor een professionele
    begeleiding voor deze mensen.

  • Dat de gemeente stopt met het verplichten van  uitkeringsgerechtigden tot een tegenprestatie (zoals sneeuwruimen) zonder volwaardig bijbehorend salaris.

  • Met bedrijven waarmee de gemeente zakendoet afspraken maken over het aan een baan helpen van werkloze Amstelveners in die bedrijven. Ook hier heeft de plaatsing van arbeidsgehandicapten prioriteit.

  • Een structurele subsidie voor de voedselbank Amstelveen en  tevens een programma bieden aan mensen met schulden om zo de voedselbank op den duur overbodig te maken.

  • Aanvragen voor schuldhulpverlening bij de gemeente moeten sneller en respectvoller worden afgehandeld.

  • Voor mensen met een sollicitatieplicht moet de kwaliteit van de
    sollicitaties doorslaggevend zijn en niet de kwantiteit.

Verkeer en Vervoer

Onze visie

Meer asfalt is geen oplossing voor een betere bereikbaarheid op de langere
termijn. Het aanleggen van nieuwe wegen en het verbreden van bestaande wegen is ongewenst gezien de schaarse ruimte die we ter beschikking  hebben. Er moet meer ingezet worden op openbaar vervoer. Daarbij moet het belang van de reiziger voorop staan en niet de winst van de vervoerder. Wij
vinden openbaar vervoer een kerntaak van de overheid, waar de inwoners van de gemeente Amstelveen invloed op moeten kunnen uitoefenen.

Openbaar vervoer

Het is van groot belang dat alle inwoners van Amstelveen en Nes aan de
Amstel kunnen rekenen op een betrouwbaar fijnmazig openbaar vervoersnetwerk. Niet alleen voor de doorgaande forensen maar ook voor de eigen bewoners binnen de gemeentegrenzen. Ook in de avonden en weekenden. Houd het OV betaalbaar en bereikbaar, zodat het OV een goed alternatief is voor de auto.

De SP is geen voorstander van overcapaciteit op "dikke" buslijnen (zoals de lijnenbundel 347, 357, 242) in de dal-uren. Wij zijn voorstander van betere bediening van de wijken, ook in de latere avonduren en ook van Nes aan de Amstel. Allerlei "moderne" eisen, zoals gratis wifi en allemaal splinternieuwe bussen, zijn niet nodig. Wel nodig zijn meer ritten en meer lijnen in alle wijken.

Investeer in de toegankelijkheid van bussen en haltes.

De SP wil:

  • Dat de gemeenteraad vooraf bepaalt hoe de wethouder de  besprekingen ingaat met de vervoersregio over de nieuwe vervoersconcessie, zodat we niet voor voldongen feiten komen te
    staan.

  • Terugdraaien van de geplande inkorting van de streeklijnen naar Amsterdam CS tot station Zuid / Elandsgracht, als de Noord-Zuidlijn gaat rijden. Het inkorten van buslijnen leidt tot extra overstappen, minder comfort en vaak een langere reistijd.

  • Ontsluiting van alle wijken en van Nes aan de Amstel. De bussen rijden ook na 20.00 uur en in het weekend. Nes aan de Amstel wordt opgenomen in programma van eisen als verplicht te bedienen gebied.

  • Een betere bediening van het ziekenhuis, Groenelaan, Lindenlaan-oost en west en het raadhuis, door het instellen van een nieuwe, doorgaande buslijn.

  • Er moeten naast de noord-zuid verbindingen ook oost-west verbindingen komen in Amstelveen.

  • De bus terug over de Olympiadelaan, en herstel van de  verbindingen van de wijken Waardhuizen en Groenelaan met het station Bijlmer/Arena.

  • Een oplaadpunt voor ov-chipkaart op het busstation, dat 24 uur per dag gebruikt kan worden. Ook een beter servicepunt van de streekvervoerder (en echt loket met meer mogelijkheden voor de reiziger) op het busstation.

Tramlijnen 5 en 51

Bij het maken van de plannen om de tramlijnen 5 en 51 om te bouwen tot een (regio)tram is te weinig gekeken naar het belang van de reiziger. Bij de  plannenmakers en de wethouders staat voorop de “ombouw” in te kunnen passen in de plannen op station Zuid en dat voor zo weinig mogelijk geld. Amstelveen is hier de dupe van geworden. De stad betaalt zes miljoen euro mee aan dit project en de Amstelveense belastingbetaler en tramreiziger krijgt er een slechtere Amstelveenlijn voor terug. De plannen zijn gebaseerd op onduidelijke, verouderde en/of onjuiste cijfers. Beloften over reistijdwinst kloppen niet voor alle groepen reizigers. Bestaande tramhaltes worden gesloopt, bijvoorbeeld op plekken waar in de toekomst woningen worden gebouwd.(Marne) Er wordt niet of nauwelijks tijdwinst geboekt door de verplichte en onhandige extra overstap op station Zuid.

 

De SP wil:

  • Onafhankelijk onderzoek naar wat de OV-reizigers willen.

  • Tram 5 blijft op de bestaande route rijden, ook na de indienststelling van de Noord-Zuidlijn

  • Geen haltes opheffen van lijn 5.

  • Dat het materieel van nieuwe tramstellen voor lijn 5 en 51 toegankelijk is voor mensen met een functie-beperking, ook voor reizigers in een elektrische rolstoel. Op station Zuid kan op hetzelfde perron worden overgestapt op de bestaande sneltram.

Fietsers en voetgangers

Voor voetgangers met een visuele beperking of die slecht ter been zijn is
het huidige Stadshart een gevaar omdat fietsers, scootmobielen en voetgangers zich kriskras door elkaar verplaatsen, soms met hoge snelheid. Deze situatie is onveilig. Op het Stadshart moeten voet- en fietspaden daarom weer gescheiden van elkaar aangelegd worden. Ook in de wijkwinkelcentra moet de veiligheid van voetgangers en fietsers verbeteren. De SP wil betere handhaving van de verkeersregels, ook voor fietsers en scooters. En verhoog de veiligheid door beter onderhoud van fiets- en voetpaden.

De SP wil:

  • Stadstuinen en andere parken en plantsoenen toegankelijk maken voor rolstoelgebruikers.

  • Een duidelijke splitsing van fiets- en voetpaden.

  • Beter onderhoud van de fiets- en voetpaden.

  • Betere handhaving van de regels op fiets- en voetpaden.

  • Een gratis telefoonnummer als meldpunt voor onveilige verkeerssituaties.

Lokale democratie en inspraak

Onze visie op democratie

De SP is van mening dat inwoners maximaal betrokken moeten zijn bij besluiten over hun eigen omgeving.

Als volksvertegenwoordigers zijn we er in eerste instantie voor de inwoners van Amstelveen. Het is belangrijk dat er naast verkiezingen goede mogelijkheden zijn om je stem te laten horen en dat daarbij ook naar die stem geluisterd wordt. In een gemeente zijn er altijd verschillende belangen, tussen verschillende groepen inwoners maar ook tussen inwoners en bedrijven. De taak van de gemeenteraad is om een goede afweging tussen al die belangen te maken. Nu zijn nog te vaak economische en korte termijn belangen leidend. In een goed functionerende lokale democratie zijn de  maatschappelijke belangen leidend en de economische belangen ondergeschikt. Dat betekent meer macht naar de inwoners. Dat betekent een zwaardere stem voor inwoners bij het vormgeven van de samenleving, zowel fysiek in de ruimte als in de beleidsregels. Daarbij bestaat er wel  verantwoordelijkheid voor inwoners, want het kan niet zo zijn dat inwoners alleen ja zeggen tegen de lusten en alleen nee tegen de lasten. Daarnaast is een democratie gebaat bij tegenspraak, ook als gemeente moeten we die
organiseren.

De SP wil:

  • Dat bij elk project dat een grotere impact heeft op een wijk (bv. verbouwing winkelcentrum of komst nieuw bedrijf) bewoners vooraf geïnformeerd worden en dat het voor de initiatiefnemer verplicht wordt om een draagvlakmeting te doen alvorens als gemeente besluiten te nemen over het project. De gemeente heeft daarbij een regietaak en zorgt voor een eerlijk speelveld.

  • Dat alle raadsvoorstellen vanuit het college voorzien worden van een advies van de participatieraad die over dat beleidsterrein gaat.

  • De wijkplatforms en participatieraden vroegtijdig betrekken bij het
    maken van plannen.

  • Dat participatieraden een groot aandeel ervaringsdeskundigen hebben en dat er geselecteerd wordt op bieden van kritische tegenspraak

  • Dat Amstelveen een autonome gemeente blijft.

  • Dan pas meewerken met het samenvoegen van de gemeente in onze regio als de bevolking daarmee instemt via een referendum.

  • Gemeenschappelijke regelingen alleen aangaan als de raad haar controlerende taken kan blijven uitoefenen.

  • Geen bevoegdheid afstaan door samenwerkingscontracten af te sluiten op gebied van onder andere thuiszorg en jeugdzorg met andere gemeenten.

Doe mee


Meld je aan

Terug naar boven
Doe mee Word lid Contact Normale website