h

Dat is het smerige van albert heijn

19 juni 2023

Dat is het smerige van albert heijn

Foto: SP

Zaterdag 17 juni 2023 een bescheiden actie gevoerd bij winkelcentrum Groenhof bij onze grootgrutter die op uw kleintjes let, Albert Heijn. Of toch niet?

Ja wel actie gevoerd, maar AH let helemaal niet op uw 'kleintjes'. In tijden waarin de winsten van de supermarkten de pan uit rijzen doet Albert er nog een schepje bovenop. De prijzen worden op een ongegeneerde manier verhoogd én met de suggestie alsof u er voordeel uithaalt. Marktwerking is uiteindelijk goed voor iedereen, is het adagium van het neoliberalisme. Het zogenaamde 'trickle-down-effect'. In het kort: zorg dat hen die het goed gaat, het nog beter krijgen. Dan gaan zijn meer economische activiteit ondernemen en dat creëert weer nieuwe banen, waardoor méer mensen het beter krijgen.

Geld heeft geen moraal

Alleen het werkt niet zo in de praktijk. Dus hogere winsten zijn alleen gunstig voor de allerrijksten. Dat kun je nog een politieke keuze noemen. Maar het verhogen van prijzen door supermarkten in een tijd dat heel veel mensen het water al aan de lippen staat mag wel, maar is moreel gezien wel een 'dingetje'. Normaal gesproken straft 'de markt' dit soort zaken af. Echter, die markt werkt niet zoals hij zou moeten werken. Dat heeft verschillende oorzaken. De bedrijven hebben een marketingstrategie dat de klanten door de bomen het bos niet meer zien. Bedrijven weten dat een groot deel van hun klanten slecht kan rekenen en een ander deel heeft geen noodzaak om op de prijzen te letten. Een lucratieve truc is dan ook om de prijs van een product gelijk te houden, maar het inhoudelijk gewicht te verlagen. Een voorbeeld: een pakje met 6 mergpijpjes bevat nu maar 5 mergpijpjes. Dat is een prijsstijging van bijna 18%. Deze manier van rendementvergroting wordt op dit moment veel toegepast. Deze actie van de SP is om u daar alert op te maken. Kun je dat veroordelen? Dat weet ik niet. Op attenderen wel. Waarvan akte.

Foto: SP
Foto: SP

U bent hier